Een tijdje terug terug bekeek ik via mijnanderzorg.nl wat mijn zorgkosten waren geweest van 2014. Ik was gewoon benieuwd wat mijn bevalling bij elkaar zo’n beetje heeft gekost. Ik moest even twee keer kijken toen ik de bedragen zag staan en was daarna ontzettend dankbaar dat ik een borgverzekering heb. Als ik dit toch zelf had moeten betalen was ik nu echt bankroet geweest. Ik geef jullie vandaag een ongecensureerd kijkje in de zorgkosten van een vroeggeboorte.

Dat er aan een bevalling een prijskaartje hangt dat weten we allemaal. Veel gezinnen kiezen er daarom tegenwoordig ook voor om een thuisbevalling te plannen omdat een vrijwillige ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie niet meer wordt vergoed vanuit de verzekering. Ook wij hadden een thuisbevalling in gedachten, naast dat het financieel een stuk goedkoper is, is het ook intiem en het leek mij gewoon fijn om in mijn eigen omgeving te zijn.

Zorgkosten van een vroeggeboorte, Neonatologe zorg

Bedragen van €3.497,54 en €1.242,55 vliegen me om de oren en ik schrik me serieus kapot. Met uiteindelijk een resultaat van €7.021,15 aan zorgkosten die volledig zijn vergoed. Dankjewel Anderzorg! Dankjewel Nederlands Zorgstelsel! Voor Leia waren de bedragen nog groter, denk aan bijvoorbeeld €6,789,26 en meer. Voor Leia is het volledige kostenplaatje in 2014, een periode van 7 oktober tot en met 31 december, een bedrag van €13.335,81 Say what?! Come again? Jup, €13.335,81 ernstig toch?

Leia en ik hebben samen een zorgkostenplaatje van in totaal €20.356,96. Dit is puur de bevalling en de nazorg van de Neonatologie en extra opnames. De verloskundige zorg in de zwangerschap zelf is hierbij nog niet eens meegeteld.. Wat een geluk hebben wij dan met het Nederlandse zorgstelsel!! En dan moet je nog nagaan dat er kindjes nog vroeger worden geboren en nog veel meer medische zorg nodig hebben. De zorgkosten van een vroeggeboorte worden dan nog vele malen hoger, misschien zelfs wel het dubbele!

zorgkosten van een vroeggeboorte

Extra, niet medische, kosten

Naast de gebruikelijke zorgkosten maak je als individu ook nog andere extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan benzine kosten, voedingskosten en parkeerkaarten. Iedere dag 2 tot 3 x op en neer rijden naar het ziekenhuis en continue buiten de deur eten tikken op den duur ook wel aan. Je hebt als ouder in deze periode geen tijd om normaal en fatsoenlijk te eten, of beter gezegd, je neemt de tijd niet omdat je die zoveel mogelijk bij je kindje wil zijn.

Ik moet ook bekennen dat ik er totaal niet aan toe kwam. Ik was iedere ochtend rond 9.00 in het ziekenhuis en ik vertrok pas ’s avonds rond 21.00 uur. Tussendoor gingen wij vaak wat eten in het restaurant van het ziekenhuis of aan de woonboulevard tegenover het ziekenhuis.

Heb jij wel eens gekeken naar de zorgkosten die zijn gemaakt voor jou bevalling? Liefs Cassandra

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme