Wintersport: zelfverzekerd de piste af met 10 pisteregels

Hebben jullie een Wintersport geboekt? Wist je dat er jaarlijks meer dan zo’n 1.000 Nederlands terugkeren van wintersport met een gipsvlucht? Gescheurde kniebanden, beenbreuken en overige verwondingen spreken ongetwijfeld tot je verbeelding. Maar denk er eens over na wat voor financiele kater hier nog achter weg komt als je niet goed verzekerd bent. Wij geven je een aantal handige tips, die je misschien niet van je botbreuken afhelpen, maar wel hoe je altijd verzekerd en financieel zelfverzekerd de piste af kunt glijden. 

Zelfverzekerd de piste af met 10 pisteregels

Deze pisteregels zijn doorgevoerd in 1967 door de Internationale Ski Federatie (FIS), ik heb ze van onze beste vriend (skileraar) te horen gekregen. Hij zit elk jaar met wintersport in Oostenrijk om lessen te geven. Altijd handig! De pisteregels zijn als volgt:

Houd op wintersport altijd rekening met anderen

Voor je met 120 km per uur van de piste gaat glijden, is het wel belangrijk dat je kijkt hoe druk het is. Zijn er bijvoorbeeld kinderen op de piste? Of onervaren skiërs op de piste? Tijdens het skien moet je altijd proberen om een stap vooruit te denken om zo ongelukken te voorkomen.

Snelheid beheersen

Bij drukte moet je je snelheid op de piste aanpassen. Door je snelheid aan te passen, kun je beter en tijdiger reageren op onverwachte situaties. Is voor jezelf en de andere skiërs een stuk veiliger.

Een veilige route kiezen

Kies tijdens het skiën of snowboarden altijd het veilig spoor. Hiermee breng je een achteropkomende skiër of snowboarder niet in gevaar.

Inhalen mag van alle kanten

Tijdens het skiën of snowboarder mag je andere gebruikers van de piste van alle kanten inhalen. Maar alleen wanneer je dit veilig kunt doen en voldoende afstand houdt.

Houd je aan de borden en markeringen

Elke skiër of snowboarder moet de markering en bewegwijzering op de piste volgen. Zijn er bijzonderheden? Dan kun je dit altijd nalezen op de borden aan het begin van de piste.

Wees voorzichtig met invoegen

Is het tijd voor een stop om even uit te rusten of een foto te nemen? Let er dan op dat je voorzichtig de piste weer opgaat. Kijk om je heen en breng anderen niet in gevaar zodra je weer verder wilt skiën of snowboarden.

Sta nooit zomaar stil

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk nooit zomaar stil te staan op de piste. Wil je toch even uitrusten of een foto nemen? Ga dan eerst naar de zijkant en probeer langzaam te stoppen. Zorg ervoor dat je niemand in de weg staat en let op als je weer verder gaat

Klim of loop aan de zijkant van de piste

Ga te voet omhoog of omlaag op piste? Doe dit dan altijd via de zijkant. Hiermee voorkom je ongelukken en loop je anderen niet in de weg.

Verleen hulp bij ongevallen

Op de piste is iedereen verplicht om hulp te verlenen bij ongevallen, ook wanneer je geen EHBO diploma hebt of geen dokter bent. Schakel in elk geval altijd de reddingsdienst in en vraag mensen om je heen om jou en het slachtoffer te helpen. Ook is het belangrijk dat je het slachtoffer veilig houdt voor alle andere gebruikers van de piste. Zo kun je bijvoorbeeld met je eigen stokken of ski’s een kruis maken en die een paar meten boven het slachtoffer plaatsen. Op die manier weten andere skiërs dat er wat aan de hand is en ze een ander spoor moeten kiezen.

Draag altijd je legitimatie bij je op wintersport

Legitimeren is altijd en overal verplicht en dus ook op de piste. Dit is vooral ook belangrijk wanneer je een ongeluk krijgt, veroorzaakt of er getuige van bent. Er bestaan speciale weerbestendige hoesjes waarin jij jouw paspoort of identiteitskaart kunt bewaren, staat meteen heel gezellig!

Ga jij dit jaar op wintersport vakantie? Bijvoorbeeld lekker op wintersport? Zorg er dan voor dat je je houdt aan deze pisteregels om zo min mogelijk ongelukken te veroorzaken. Zorg er ook voor dat je goed bent verzekerd. Met Centraal Beheer ben jij goed verzekerd tijdens jouw wintersport vakantie.

14 thoughts on “Wintersport: zelfverzekerd de piste af met 10 pisteregels

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.