Vorige week gaf ik jullie al een aantal sleutels om duurzamer te leren leven, vandaag wil ik daar nog even op inhaken. Want duurzamer leven kan ook door het aanschaffen van kleding. Dit hoeft namelijk niet perse nieuw te zijn, tweedehands is ook een goede mogelijkheid. Maar toch heerst hier op de een of andere manier een taboe op. Mensen vinden tweedehands kleding vaak maar vies. Wat vind ik er eigenlijk van? En jij?

Gepest door tweedehands kleding

Als kind liep ik eigenlijk met regelmaat in tweedehands kleding. Zowel tweedehands babykleding als kinderkleding toen ik wat ouder werd. Mijn moeder was jong toen ze mij kreeg en moest de eindjes aan elkaar knopen omdat we in de bijstand zaten. Niet meer dan logisch dat ze haar vondsten vaak bij de Kringloop deed. Eerlijk gezegd vond ik dat toen heel erg vervelend, beter nog; ik vond het ronduit PIEP. Ik werd namelijk regelmatig gepest omdat ik tweedehands kleding droeg. Arme sloeber was de stempel die ik kreeg. Ik heb hier dan ook regelmatig woorden over gehad met mijn moeder, maar nu ik ouder ben, begrijp ik de situatie waarin we toen verkeerden veel beter. In de bijstand kun je namelijk niet heel veel anders dan kiezen voor tweedehands.

En nu? Nog steeds in tweedehands?

Maar nu, nu ben ik zelf volwassen én moeder. Draag ik nu ik ouder ben ook tweedehands dameskleding? Eerlijk? Nee! Ik vertik het op de een of andere manier, of ik moet echt een super speciaal item tegenkomen waarvan ik denk ja! Die moet ik hebben!  Vaak zijn dat toch wel van die merk items van bijvoorbeeld een Ralph Lauren. Of het moet van vriendinnen zijn geweest, dat doe ik dan weer wel. Kleding ruilen of iets. Maar dan weet ik waar het vandaan komt ofzo?!

Ook voor Leia betrap ik mezelf erop dat ik geen tweedehands kleding voor haar koop. Ik heb er eigenlijk nooit bewust over nagedacht, mijn man is er op de een of andere manier altijd fel op tegen geweest. Geen tweedehands voor zijn prinsesje hoor! Maar nu ik er over nadenk slaat het eigenlijk nergens op. Vooral voor die kleintjes maakt het geen drol uit of het nou nieuw is of tweedehands. Die kleintjes groeien zo ontzettend snel uit te kleren dat je er soms niet tegen kunt kopen. Hoe makkelijk is het dan om een tweedehands item te kopen? Koop een duurzaam stuk van een merk als Vingino tweedehands.. Ben je vaak net zo veel kwijt als een legging bij de Primark. Alleen dan is het wel duurzamer en steviger materiaal en hoef je het niet na driemaal wassen weg te smijten. Gewoon even in de wasmachine en klaar. Weg geuren van de vorige eigenaar.

Wist je overigens dat er tegenwoordig enorm veel leuke winkeltjes te vinden zijn waar je tweedehands kleding kunt halen. Hoeft niet perse bij een kringloop hoor. In Groningen heb je bijvoorbeeld de Groningse Diva zitten voor dames of hier in Almelo een Pom & Floor voor kids. Vaak allemaal exclusieve merken voor bodemprijsjes. En alle kleding wordt altijd goed nagekeken. Ik zou dit eigenlijk meer moeten doen.

Wat doe jij?

Zeg eens eerlijk. Wat vind jij van tweedehands kleding kopen? Doe jij het wel of niet? En waarom? Zit er een speciale reden achter? Laat het mij weten in de reacties, ik klets er graag met jullie over want ik ben oprecht benieuwd.

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme