Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie vertelde over hoe de artsen tegen mij zeiden dat ik op mijn 20-jarige leeftijd geen kinderen kon krijgen. Inmiddels zijn we alweer iets meer dan anderhalf jaar de trotse ouders van onze prachtige dochter en voelen wij ons enorm gezegend. Steeds vaker krijgen wij de vraag; “wanneer komt er een tweede?” Hoe zit dat nu precies aangezien zwanger worden, en dan vooral blijven, voor ons niet zo vanzelfsprekend is geweest… Is een tweede kindje te risicovol?

Vorig artikel gemist? Klik hier

Tweede kindje te risicovol

De bevalling van Leia ging gepaard met veel complicaties. Ze kwam te vroeg en ik verloor zoveel bloed dat ik bijna ben overleden. De angst en opluchting die ik in Marco zijn ogen heb gezien toen ik weer bijkwam, staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Toen ons na de bevalling werd verteld dat het krijgen van een tweede kindje te risicovol zou worden, zijn we gaan nadenken. Er bestaat een kans dat ik het niet haal, en de kans op wéér een vroeggeboorte is gewoon enorm. Moeten we dat dan wel doen? Ik kan Marco toch niet achterlaten met twee kindjes of twee kindjes zonder een mama?! 

Nu zijn we zo’n 1,5 jaar verder en toch kriebelt het ergens, zelfs bij Marco. Out of the blue kwamen we in gesprek erover en kwam ik erachter dat hij, net als ik,  graag nog wel een tweede én misschien zelfs nog wel een derde kindje zou willen. Drie kinderen, jeetje kerel… Daar vraag je me nogal wat! De droom van een mooie roze wolk mét een mooie kraamtijd zonder zorgen, ja dat zien we wel zitten. Maar de angst…. Wat als… En de artsen zeiden…

Ik kan Marco toch niet achterlaten met twee kindjes of twee kindjes zonder een mama?! 

Wie weet hebben de artsen het weer fout?

Nou weet je, de artsen zeiden ook dat ik geen kinderen kon krijgen, en kijk hoe zo’n mooi meisje wij hebben gekregen! Wie weet hebben ze het nu weer fout?! We zouden het kunnen proberen? Eerst gezond worden, goed in ons vel komen.. Een paar jaartjes nog wachten en dan weer een check-up laten doen door het ziekenhuis… Als de artsen dan nog steeds van mening zijn dat het niet verstandig is, dan is het opgeven. Maar stel dat ze zeggen, ga ervoor, onder streng toezicht van de gynaecoloog… Waarom niet? Een vroeggeboorte is heftig, en die rollercoaster waar wij in leefden vraag je je dan af, wil je dat echt nog een keer meemaken? Eerlijk gezegd willen wij onze kinderwens nog niet volledig opgeven. We weten nu hoe een vroeggeboorte gaat, waar we op moeten letten en de technologie is nu alweer verder als dat het was bij Leia haar geboorte. We zullen onder streng toezicht van een gynaecoloog staan, vaker een echo laten maken en ik zal meer écht moeten rusten, dingen uit handen geven, iets waar ik nogal slecht in ben.. Maar er zou een mogelijkheid bestaan dat het wel kan… 

Opgeven kan altijd nog toch? Wat zou jij doen? Nog eens proberen, of het laten gaan?

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme