Home MOM Vraag maar! Het Vragenspel voor moeder en kind

Vraag maar! Het Vragenspel voor moeder en kind

by Annemarel 14 mei 2017 26 comments
Vraag maar! Het Vragenspel voor moeder en kind

Na haar geweldige boeken uit de ‘Vertel eens-serie’, heeft Elma van Vliet ‘Vraag maar!’ gelanceerd. Kaartjes voor mama en kind, maar ook voor papa en kind, waarmee je met behulp van speelkaarten een gesprek met je kind kan voeren. In spelvorm, maar zonder spelregels. Open, eerlijk, oprecht. Voor Momambition kreeg ik de kans om, samen met mijn dochter Roos, dit vragenspel te testen.

Het spel; Vraag maar!

De belevingswereld van je kind ligt vaak ver van die van jou als ouder. Dat geldt zeker voor de jongere kinderen. In hun hoofdjes kunnen zaken spelen waar je als volwassene maar moeilijk grip op krijgt en wel graag met je kindje over wilt praten. Wat gebeurt er in hun leven op de momenten dat jij er niet bij bent? Maar ook; wat gebeurt er in hun hoofdjes als ze ‘s nachts in bed liggen of als ze tijdens een rit in de auto stil uit het raam staren. Waar denken ze over? Wat zijn hun zorgen? Waar zijn ze trots op? Welke verwachting hebben ze eigenlijk van jou als ouder én wat hoop jij voor je kind?

Vraag maar! Elma van vliet vragenspel

Bovenstaande vragen en meer, komen aan bod in het spel. Met behulp van 64 kaarten, 32 voor mama, 32 voor je kindje, wordt het spel gespeeld. Ik heb ervoor gekozen om even samen op de bank te kruipen. In een veilige, warme setting. Maar in principe kan dit spel overal gespeeld worden. De speluitleg is summier, maar meer is er ook niet nodig. De belangrijkste regel is namelijk dat er geen regels zijn. Wel worden er goede tips gegeven om het gesprek goed te laten verlopen. Heb bijvoorbeeld respect voor elkaars verhaal, laat elkaar uitpraten en gelijk antwoorden is geen must. Het spel is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar. Roos is dus eigenlijk nog een paar maanden te jong, maar pienter genoeg.

Onze ervaring met Vraag maar!

Ik denk dat ik eerst iets over Roos moet vertellen. Roos is namelijk een hoogsensitief meisje, die door een zware en veel te vroege start al heel wat op haar bordje heeft gehad. Roos is een denker en doet dat vooral ‘s nachts. Omdat we al veel verschillende technieken en spellen hebben gebruikt om te achterhalen wat er, met name ‘s nachts, allemaal door haar hoofdje gaat, was ik erg benieuwd naar haar reactie op Vraag maar!

Vraag maar! Elma van vliet

 

Ze was, om te beginnen, al heel trots dat ze mama mocht helpen met ‘werken’. Dat motiveerde enorm. Samen kropen we op de bank en het spel had weinig uitleg nodig. Om beurten pakten we een kaartje. Sommige kaarten vond ik moeilijker te beantwoorden dan Roos. Bijvoorbeeld:  ‘Wat kunnen kinderen beter dan grote mensen?’ Ik dacht gelijk heel moeilijk en veel te diep na.  Over grote prestaties.  Zo zie je maar hoe een meisje met iets kleins al blij kan zijn, want voor haar was het antwoord heel simpel: ‘ memory en in het speelhuisje spelen’.  Ik vond een aantal vragen echte eye-openers (bijvoorbeeld: wanneer vind je dat ik te streng ben?). Roos kon al verbazingwekkend goed antwoord geven, maar vond het erg lastig om complimentjes van mij te krijgen. Dan dreigde ze af te haken.

Vraag maar! elma van vliet vragenspel

Conclusie

De conclusie is dat Elma van Vliet zichzelf met dit spel heeft overtroffen. Het brengt je als ouder en kind echt dichter bij elkaar en het lukte om mijn 5-jarige goed bij het spel te houden. Het zorgt voor een intiem en fijn moment samen. Echt quality-time.

Win een setje Vraag maar!

Daarom is het des te leuker dat Momambition één setje Vraag maar! weg mag geven! Wil jij ook, op een speelse manier, een goed en open gesprek met je kind.  Doe dan mee met onze moederdag-winactie!

Like Momambtion én Elma van Vliet op Facebook. Laat hieronder een reactie achter, waarom jij het spel graag zou willen winnen en wie weet ben jij aanstaande zondag, 21 mei, de gelukkige winnaar! Een Moederdag cadeautje van ons, voor jou!

Kun je niet wachten? Hier kun je het spel kopen!

26 comments

Kim 14 mei 2017 - 11:00

Eigenlijk wil ik m winnen om dezelfde reden als jij. Ook een hoogsensitief kindje hier. Ben erg benieuwd hoe hij op deze kaarten zal reageren!

Reply
Annemarel 14 mei 2017 - 19:08

ik ben er echt heel tevreden over! Een aanrader voor hoogsensitieve kindjes?

Reply
Sabina 14 mei 2017 - 12:30

Zou deze kaarten graag winnen met een meisje van 7 jaar onderweg naar groep 4 en into tablet en spelcomputers. Zou heel graag te weten komen wat er allemaal in dat koppie omgaat. En altijd leuk wat meer quality tijd met mijn kleine grote meid ?

Reply
Marguerita 14 mei 2017 - 16:35

Leuk om te lezen, wij hebben hem deze week ook ontvangen voor een review.

Reply
Martiena de Graaf 14 mei 2017 - 19:26

Wat lijkt me dit een geweldig spel. Het maakt denk ik niet eens uit hoe oud je bent. Denk van beide partijen dat het fijn is om mooie woorden te krijgen van ouder / kind. Ik ga hier naar opzoek voor het volgende familiedag!

Reply
Mariska 14 mei 2017 - 19:37

Wat slim om op deze manier een spel te maken. En wat fijn om op deze manier meer over elkaar te leren! Ik wist niet dat dit soort spellen er waren. Vind het een mooi iets dat het er is 🙂

Reply
Claudia 14 mei 2017 - 20:31

Wat een ontzettend leuke manier om zo van elkaar te leren en te begrijpen! Leuk hoe jij dit aanpakt!

Reply
Joandi Loes Tholen 15 mei 2017 - 00:19

Wauw wat een leuk spel! Zorgt er volgens mij echt voor dat je je als kind heel speciaal gaat voelen.

Reply
Janneke Groenendijk 15 mei 2017 - 06:56

Wat een mooie manier om nader tot elkaar te komen en ook nog eens spelenderwijs. Ik zou het graag willen winnen voor mijn moeder. Zij zorgt als oma heel veel voor haar kleinkinderen. Zij is eigenlijk meer een mama-oma ?

Reply
Dewi 15 mei 2017 - 10:38

Oohhh ik doe mee!! Lijkt mij leuk om met mijn chickies tedoen. ❤️

Reply
MommyLovesPink 15 mei 2017 - 14:47

Lijkt mij zo een leuk spel! Ik doe zeker mee, ik zie mij al lekker zitten met mijn meiden. Op zeker te leuke antwoorden

Reply
Carmelina 15 mei 2017 - 16:00

Ik wil hem heel graag winnen, mijn pratertje nu nog wat klein maar zo zo zo gevoelig! Een leuk hulpmiddel bij ons gesprekjes voor het slapen gaan voor mama en papa.. maar het lijkt me ook een te gek inspirerend spel om mee te nemen naar mijn werk (gesloten jeugdzorg) ik wil hem dus heeeeul graag winnen!

Reply
Maikel - Maikelsword.com 15 mei 2017 - 19:24

Wat een leuk spel! Kan me voorstellen dat dit enom veel interactie geeft.

Reply
Madelon 15 mei 2017 - 22:30

Leuk Annemarel! Lijkt me erg handig. Natuurlijk wil ik het winnen haha! zo krijg ik misschien meer uit Mereltje. Die klapt nog wel eens dicht en verteld niet altijd wat ze zou moeten doen

Reply
Vlijtig Liesje 16 mei 2017 - 10:31

Leuk spel zeg! Zou het ook geschikt zijn om met pubers te doen?

Reply
Annemarel 18 mei 2017 - 11:03

Ja ik denk het wel. Je bent dan beide oud genoeg om dieper op sommige vragen in te gaan en om sommige vragen over te slaan.

Reply
Carmen 16 mei 2017 - 11:48

Hoi Annemarel, wat leuk dat je dit met je dochtertje hebt kunnen testen. Zeker omdat zij hoogsensitief is, kan je haar spelenderwijs toch helpen haar gevoelens onder woorden te brengen. Ik herken veel van het karaktertje van je dochter in dat van mijn zoon. Ik ben nog zoekende hoe ik hem kan helpen zich uit te spreken, en zijn gevoel te uiten. Ik ben heel benieuwd naar dit leuke Vraag maar! spel. Dus ik waag graag een heel klein kansje. Liefs Carmen

Reply
Ilona withagen 16 mei 2017 - 14:03

Voor mijn werk als kinderverpleegkundige in een ziekenhuis zou dit spel super zijn! Eindelijk een “breek het ijs spel” waarbij we een stuk verwerking spelenderwijs kunnen toepassen. Ik zou dit dus heel graag voor onze kinderafdeling wille winnen!

Reply
Tamara 16 mei 2017 - 21:02

heel dankbaar om dit mooie spel te winnen, want een goed gesprek met mijn dochters is goud waard!

Reply
Elize 16 mei 2017 - 21:26

Gaaf om dit te winnen! Mijn dochter van 5 is eenigskind en kan goed alleen spelen. Toch speel ik ook graag mét haar! Hiermee komt dat zeker goed!

Reply
Alyt van der Heide 17 mei 2017 - 10:28

Dit vind ik heel origineel en zou er graag mee aan de slag gaan. Ben erg benieuwd naar alle vragen en vooral de antwoorden van mijn meiden!

Reply
lottie 18 mei 2017 - 10:55

Wauw, wat een prachtig spel! lijkt mij leuk en interessant om te spelen! Valsspelen kan helaas niet 😉

Reply
Nelly 18 mei 2017 - 18:10

Leuk om samen mee bezig te zijn

Reply
SophiaG 18 mei 2017 - 20:43

Dit lijkt me een heel leuk spel. Ik doe graag mee voor mijn oudste dochter

Reply
Marian B 19 mei 2017 - 15:11

IIk ben gewoon erg benieuwd wat er allemaal uitkomt. Lijken me mooie en waardevolle momenten met je kind.

Reply
Gea 19 mei 2017 - 22:33

die zou ik dolgraag winnen, elk kind is weer anders. Ik heb 3 kinderen, waarvan 1 meisje en 2 jongens.

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.