Het begint met een kleine bolling en groeit uit tot een mooie strakke zwangerschapsbuik: ik wist dat mijn zwangere buik er anders uit zou zien dan bij slanke(re) vrouwen. En daar heb ik het best moeilijk mee gehad.

Elk lichaam is anders en elke zwangere buik is anders. Voor, tijdens en na de zwangerschap. And thats oké en dat is mooi. Maar mijn soort buik zie je niet veel in de media omdat je weinig dikke mensen ziet in campagnes. En dan wijkt het beeld in de spiegel toch af van de zwangerebuik die je al je hele leven overal ziet.

Ik heb een plussize zwangerschapsbuik – en thats oké!

De B-buik (B-belly)

Voor de zwangerschap zat ter hoogte van mijn navel een deuk over mijn buik; de plek waar 2 vetrollen elkaar ontmoeten. Deze dip is tijdens de zwangerschap langzaam minder geworden omdat er meer vulling achter kwam te zitten (de baby), maar ik heb heel lang de zogenaamde ‘B-Belly’ gehad.
De naam komt omdat je buik lijkt op de letter B; een kleine bolling boven en een bolling onder.

Plussize & zwanger: een andere zwangere buik momambition.nl jacky lispet Jaxx mamablog zwangerschap

Het vetschort/ hangende vetrol

Het vet wat ik de laatste maanden voor mijn zwangerschap had op mijn buik, zat vooral onder mijn navel. Deels vet, deels slap vel van het ge-jojo in het verleden. In kleding viel het niet zo op, maar het zit er wel.

En het blijft zitten tijdens de zwangerschap. Vanaf de zijkant werd mijn zwangere buik hoog steeds ronder, maar er bleef ook een extra stuk buik aan de onderkant ‘hangen’.

(geen) striae bij een plussize zwangerschapsbuik?

Ik had al zo veel striae en groeistrepen op m’n lichaam dat ik oprecht dacht dat er niks meer bij zou komen tijdens de zwangerschap – hooguit dat de bestaande opnieuw roder zouden worden.

Maar ik heb in verhouding altijd een relatief platte buik gehad, (hoog) op mijn buik zat dan ook weinig striae. En juist die plek gaat groeien als er een kindje in zit! Dus ik heb er een nieuwe collectie strepen bij.

Minder zichtbaar zwanger

Soms hoor ik van andere vrouwen dat ze het zo vervelend vinden dat ze op straat aangesproken worden met ‘Zoooo, hoe lang moet je nog?’ of onbekenden die je buik aan willen raken.
Mij werd rond week 30 nog een biefstuk daghap aangeraden in het restaurant. In week 37 reageerde een kennis heel verrast toen ik zei dat de weeën elk moment konden beginnen. Ik krijg pas in de laatste week (39) blikken richting mijn buik in de supermarkt; nu mijn winterjas écht niet meer dicht kan.

Natuurlijk ben je niet zwanger voor anderen, maar het is ook leuk en je voelt je toch trots als een (relatief) onbekende er naar vraagt omdat ze het aan je zien.

Mijn gevoel bij mijn plussize zwangere buik

Ik wist vooraf dat mijn lijf geen strak bolletje zou produceren, dus ik ben op social media veel gaan kijken naar zwangere vrouwen met een verglijkbaar lichaam als de mijne. Zo had ik een realistischer beeld geschept voor mezelf van wat ik kon verwachten.

Heel bewust heb ik me voorbereid op een ander beeld van een zwangere buik dan die ik had vanuit de media. De groeiende buik en de striae had ik geen moeite mee.
Maar nee; ik vond het niet altijd leuk en ik accepteerde niet elke dag dat mijn buik niet rond was.

Er hebben flink tranen gevloeid dat je op foto’s van bovenaf beter zag dat ik zwanger was dan van de zijkant. Dat ik pas vanaf week 36 de B-buik een beetje kwijt was een rondere buik kreeg. Zeker driekwart van de zwangerschap heb ik wat wijdere kleding gedragen omdat ik vooral vond dat ik er dik(ker) uitzag, niet persee zwanger.

Tegelijk was ik me heel bewust van deze gevoelens en heb ik tijdens mijn zwangerschap ook actief gewerkt aan het mooi vinden van mijn buik. Door mijn buik in te smeren en soepel te houden, een momentje te nemen om er naar te kijken, affirmaties uit te spreken en eerst in huis en later naar buiten juist strakke jurkjes te dragen ook al was ik een beetje onzeker over die buik.
Want hallo – er groeit wel gewoon een kindje in! Welke vorm je buik ook heeft of krijgt.

Plussize & zwanger: een andere zwangere buik momambition.nl jacky lispet Jaxx mamablog zwangerschap

Daarom ook deze blog; hoe onzeker ik ook over mijn zwangere buik ben en over de foto’s die in dit artikel staan, ik vind het belangrijk dat er diversiteit te vinden is in de media. Voor andere plussize vrouwen die zwanger zijn of willen worden en om te laten zien dat al onze buiken mooi zijn!

Foto met witte trui gemaakt door The Lookz fotografie.

Jaxx

Jacky | Online marketeer | 30 | Guppy on the way | -❤️ Mike | Digital junky | Curvy en oké daarmee | (soms te) Eerlijk