Plussize en zwangerschapssuiker

Elke vrouw kan zwangerschapssuiker krijgen tijdens de zwangerschap. Een van de risicofactoren is je gewicht: hoe zwaarder je bent, hoe groter de kans dat je zwangerschapsdiabetes ontwikkelt.

Hoog BMI is meer kans op zwangerschapsdiabetes

Er zijn meerdere factoren die zorgen voor een verhoogd risico, voor mij was het vooral mijn gewicht.

Met een gezond gewicht en een BMI tussen de 19 en 24, heb je 2,3% kans op zwangerschapssuiker. Met een BMI dat hoort bij morbide obesitas (boven de 40), is de kans op zwangerschapsdiabetes 24,7%*.

Ik val in de laatste categorie en hoewel er geen symptomen of zwangerschapskwaaltjes waren die wezen op suiker, heb ik in verband met het verhoogde risico toch een suikertest gedaan. Mocht er iets niet goed zijn, wilden we het liever op tijd weten.

De suikertest

Mijn ervaring met de suikertest was oké: het was niet heel fijn, maar lang niet zo erg als sommige ervaringsverhalen online (tip: niet googlen).

Ik moest me om 8:15 nuchter melden bij een arts die mijn nuchtere suikerwaarde afnam via een vingerprikje.

Vervolgens drink je 300ml van een glucosedrankje. Het smaakt goor, ik kan er niks anders van maken. Het deed mij denken aan de fluorbehandeling die ik vroeger als kind bij de tandarts kreeg; zo rook het en zo smaakte het. Om een idee te hebben van 300ml; dat zijn ongeveer drie papieren bekertjes die uit een koffieautomaat komen. En als je bij bekertje nummer drie bent, ben je wel klaar met dat drankje.

Na het drankje wacht je twee uur in de wachtkamer. Ze willen dat je zo min mogelijk loopt en ondertussen mag je ook nog niets eten of drinken. Na die twee uur wordt opnieuw je suikerwaarde geprikt en kunnen ze zien hoe je lichaam reageert.

De uitslag: heb ik zwangerschapsdiabetes?

Als je suikerwaarde na het drankje onder de 7.8 zit, dan is alles prima. Helaas tikte ik de 8.6 aan; dan heb je zwangerschapssuiker en ga je de medische molen in. Je bent ineens een zwangere met een medische indicatie.

Mijn traject met zwangerschapssuiker

Het ziekenhuis neemt (tijdelijk) de zorg voor jou en de baby over van de verloskundigenpraktijk waar je voorheen liep. Er worden afspraken gepland in verband met de suiker, maar ook een reguliere check-up en echo’s lopen via het ziekenhuis.

Na een algemeen gesprek in het ziekenhuis met een prikuitleg, moest ik een week mijn waardes en eetpatroon bijhouden. De waardes meet je door zelf 4x per dag een vingerprik te zetten en een druppeltje bloed uit te lezen via een apparaatje.

Dieet met zwangerschapsdiabetes

Na een week werd deze informatie besproken met een arts die gespecialiseerd is in een dieet rondom zwangerschapsdiabetes.

Als je waardes pieken, kan je dit soms via een aanpassing in je voeding onder controle krijgen. Daar kijkt deze arts naar. In mijn geval waren mijn waardes prima en was de arts ook tevreden met mijn eetpatroon; ik kreeg geen specifiek dieet voorgeschreven.

Groei-echo met zwangerschapssuiker

Na nog twee weken het bijhouden van mijn waardes stond een groei-echo voor Guppy gepland. Een van de risico’s van diabetes tijdens je zwangerschap is dat je kindje in je buik onbedoeld te hard groeit.

Op de echo bleek dat Guppy nog netjes tussen de gemiddelde groeilijnen zat.
De waardes van afgelopen periode en de groei-echo werden besproken met een twee artsen; zij waren van mening dat het er tot nu toe goed uitzag.

Echter zit je tussen de 28 en 32 weken zwangerschap in een risico periode waarin je lijf meer resistentie tegen je eigen insuline kan opbouwen. Als gevolg kunnen je waardes alsnog gaan stijgen en kan zowel de vrouw als de baby ook in een later stadium last krijgen van de zwangerschapssuiker.

Om deze reden hadden ze liever dat ik nog onder controle bleef in het ziekenhuis en nog twee weken mijn waardes bijhield.

Als je geen last hebt van complicaties met zwangerschapsdiabetes

Nog twee weken verder werd de baby weer opgemeten via een nieuwe echo en nog steeds had mijn suiker geen invloed op het formaat van de baby: weer netjes rond de gemiddelde groeilijnen.

Tijdens een nieuw gesprek over de suikerwaarden bleek ook dat daar geen opvallende dingen te zien zijn en ook ikzelf had nog steeds geen last van complicaties of vervelende symptomen die kunnen komen bij zwangerschapssuiker.

Kan je thuis bevallen met zwangerschapssuiker?

Omdat het mijn voorkeur heeft om bij mijn verloskundige te lopen de rest van de zwangerschap, ben ik weer overgedragen aan mijn verloskundige praktijk. Ik houd nu twee keer per week een dagcurve bij door mijn waardes te controleren (in plaats van elke dag) en er wordt nog 1 groei-echo ingepland buiten het ziekenhuis.

Zolang die uitkomsten allemaal goed blijven, heb ik nu weer de mogelijkheid om thuis te bevallen of om te kiezen voor een niet-medische ziekenhuisbevalling onder begeleiding van mijn verloskundige en kraamhulp.

Constateren we afwijkingen of complicaties, ga ik weer terug naar het ziekenhuis.

*Percentages via mijn verloskundige

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.