Home MOM Passend onderwijs, focus op het kind of de centen?

Passend onderwijs, focus op het kind of de centen?

by Nancy van Bommel 10 juni 2017 20 comments
Passend onderwijs, focus op het kind of de centen?

Bij Passend Onderwijs werk je samen. Ouders, School, Begeleidende instelling en eventueel nog andere disciplines mochten deze nodig zijn. Eens in de zoveel tijd is er een groot overleg op de school van onze oudste. Iedereen zit dan bij elkaar om te bespreken hoe het gaat, wat er nodig is en of de eerder gestelde doelen behaald zijn. Dit alles in het kader van passend onderwijs. Op korte termijn zal er weer een groot overleg zijn. Voor ons is nu het belangrijkste om groep 3 te gaan uitstippelen. Hoe gaan we het leren lezen aanpakken, het rekenen, waar gaan we op in zetten bij de logopedie.

Het leed dat Passend onderwijs heet

Jullie hebben in eerdere blogs kunnen lezen over onze strijd met de begeleidende instelling. In mijn laatste blog schreef ik erover dat we nog altijd geen reactie hadden op onze e-mail. Aan de hand daarvan nogmaals gemaild. Er kwam een reactie…..maar of dit nu de reactie is die we wilde. De betreffende persoon geeft aan, aan te sluiten bij het grote overleg. Met als voornaamste reden “welke ondersteuning er wel/niet vanuit cluster 2 geboden wordt of geboden gaat worden”.

Invulling groot overleg

Wij vinden een dergelijk groot overleg, zoals er nu gepland staat, daar niet de plek voor. Het grote overleg hoort over Vinz te gaan, over zijn vooruitgangen, over groep 3. Ik pas er dan ook voor, om in dat overleg te gaan zitten discussiëren over wat wel en wat niet kan volgens hun. Want daarover verschillen wij enorm van mening. Maar daarover worden wij het ook nooit eens. Hun denken aan de centen, met als doel zoveel mogelijk op de plank te laten liggen. Voor ons staat het belang van ons kind voorop, met als doel, goed onderwijs op niveau. Passend onderwijs, behoefte van het kind is leidend, toch niet de centen?

Niet gehoord worden

We hebben aangegeven dat we het grote overleg daar niet de plek voor vinden. We willen best met ze in gesprek, maar niet tijdens het grote overleg. Ook daar wordt zo overheen gewalst. Hun hebben het in hun hoofd zitten dat mevrouw x aansluit bij het grote overleg dus gebeurd dat ook. Wat wij vinden doet er niet, het gaat er weer om wat de begeleidende cluster 2 instelling vind. Dus wéér het belang van de behoeftes van hun staat voorop. Daarna zijn we er zo van overtuigd dat dit geen zin heeft. De focus ligt zo op hunzelf. Wat hun zeggen is zo. Daar is geen spelt tussen te krijgen in een gesprek want net zoals via de mail zullen ze t dan ook doorduwen en totaal niet horen wat wij aangeven. Passend onderwijs, ouders en school zijn leidend? Waarom duwt de begeleidende instelling zich dan zo door? Of moet ik wat harder gaan roepen en schreeuwen?

Wat dit doet met je als moeder

Wij worden niet gehoord, sterker nog, Vinz wordt niet gehoord. Wij zijn, zijn stem, wij komen voor hem op. Juist omdat het over je kind gaat maakt dat je kwetsbaar. Zijn behoeftes qua onderwijs zijn leidend voor het passend onderwijs. Kwetsbaarheid zorgt er bij mij voor dat ik dichtklap. Zeker in deze situatie, want er zit gewoon zoveel kwaadheid. Met deze gedachte worden wij opgezadeld met een situatie die we niet willen. Gesprek prima maar niet in het grote overleg. Het is door dit alles heel lastig om zelf ook je focus te houden. Want ik ben boos, ik ben geïrriteerd. Met een boos en geïrriteerd gevoel een gesprek voorbereiden is lastig. Bij alles wat ik nu aan voorbereiding doe maak ik, onbewust, toch een bochtje naar het geïrriteerde en boze gevoel en dat we in het gesprek met mevrouw x opgescheept zitten. Het schopt alles in de war. Het is zo’n cirkeltje waar ik dan in blijf ronddraaien. Ik zoek een afslag om daar uit te stappen, maar die krijg ik niet gevonden…..

 

 

20 comments

Annemiek Visser 10 juni 2017 - 11:51

Heel veel sterkte met deze situatie, blijf knokken voor je zoon. Dan maar als een olifant in de porseleinkast. Hebben jullie toevallig ook nog iemand die jullie als gezin helpen en die jullie visie volgen? Wij hebben voor onze zoon ook hulp om als ouders de weg te vinden in al dit soort dingen. Goed wij beginnen net maar toch, ik dacht ik vraag het je.

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:32

Ja en nee. er is eigenlijk bar weinig geregeld in Nederland voor dove kinderen en hulp. Ja als ze klein zijn heb je een heel leger aan hulpverlening rond de wieg staan. Maar zodra ze regulier gaan verdwijnt dit, dat is zo apart.
Wel is er gelukkig de oudergroep voor dove kinderen. Daar hebben we heel veel steun aan met name omtrent regels en dergelijke.

Reply
Claudia Struijck 10 juni 2017 - 22:28

De beste ontwikkeling voor elk kind, daar gaat het toch over in het passend onderwijs. Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Ik wil jullie ook veel sterkte wensen met deze vervelende situatie. Waar jullie niet in gehoord worden. Lijkt me zo frustrerend! Maar zet door!!

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:31

waarin jullie niet gehoord worden, mooie zin…vooral omdat het over een dove jongen gaat. Ik blijf het dan zo wonderlijk vinden dat anderen kennelijk meer moeite met communicatie hebben als onze zoon 🙂 en weet je, dat maakt me zo trots 🙂

Reply
mamasliefste 10 juni 2017 - 22:29

Ik snap wel dat je er heel boos en geïrriteerd van wordt.Tenslotte wil je alleen het beste voor je kind. Wel succes met deze strijd en blijf knokken voor je kind

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:29

dank je! Dat doen we zeker!

Reply
sannie73 11 juni 2017 - 08:55

Ik wil je vooral even sterkte en succes wensen. Ik snap namelijk niet zo goed waar het precies over gaat.

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:29

Als je de vorige blogs leest, kun je het draadje vast volgen. Maar tis ook een ingewikkeld verhaal.

Reply
MommyLovesPink 11 juni 2017 - 09:40

Godzijdank ben ik van het leed af. Na de drama die ze passend onderwijs noemen, zit mijn dochter eindelijk op het speciaal onderwijs. In 4 maanden is ze 2.5 jaar vooruit gegaan.

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:28

Heel fijn voor jullie maar vooral voor jullie dochter. Hier is het niet zo dat vinz niet op zijn plek zit. Het is de begeleiding om hem heen die steken laat vallen om het voor hem makkelijker te maken.

Reply
SofarsoSabine 11 juni 2017 - 10:41

De focus moet toch altijd naar het kind gaan. Geld is helaas altijd nog een moeiijke factor in het onderwijs.

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:27

Maar dan is t zo jammer en pijnlijk om te horen dat er miljoenen voor passend onderwijs op de plank blijft liggen…waar gaat het dan mis?

Reply
Bloggelientje 11 juni 2017 - 12:09

Wat een narigheid. Heb je niet de neiging om dan een andere school te kiezen? Of eventueel speciaal onderwijs als dat een optie is? Mijn twee zonen knapten daar enorm van op.

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:26

Andere school, absoluut niet. Het probleem zit hem niet in de school. over school zijn we tevreden.
Je opmerking over speciaal onderwijs is een goede, ik zal hier in een andere blog op in gaan.

Reply
esther 11 juni 2017 - 13:26

Wat lijkt mij dat een vermoeiende situatie. onmacht, verdriet en het gevoel dat mensen niet naar je luisteren. Vreselijk! Ik wens je alle kracht en blijf vertrouwen in een goede afloop…x

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:24

dank je wel, en dat doen we ook. Er zijn altijd nog andere manieren en wegen, wel wat meer omslachtig, maar als t nodig is….

Reply
Maaike 11 juni 2017 - 20:15

Wat een verschrikkelijk frustrerende situatie! En zo erg dat je zoon het slachtoffer hIer van is.

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:22

Dat is ook hetgeen wat het zo pijnlijk maakt. Zou het om mij gaan prima….maar zodra het over je kind gaat, ben je zoveel meer kwetsbaar en gaat het zo aan je hart.

Reply
Eline R. 11 juni 2017 - 23:19

Ik ben het absoluut met je eens dat een één op één gesprek datgene is wat jullie nodig hebben.. Wat een vermoeiende situatie! Succes!

Reply
Nancy van Bommel 16 juni 2017 - 10:21

En die komt er, volgende week met bestuurder!!!! 😉
Dank je wel

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.