Oorbellen laten schieten bij je kind, dat kan natuurlijk erg leuk, lief en schattig staan. Al zijn de meningen hier nogal over verdeeld en is het wel een discussiepunt. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. De ene vindt het kindermishandeling, de ander vindt het geweldig.

Oorbellen laten schieten bij kinderen, vanaf welke leeftijd kan dat?

Dit kan best een discussiepunt zijn tussen mensen. De meningen over oorbellen laten schieten bij kinderen verschillen per persoon en ook nog eens per cultuur. Wist je dat het in een aantal culturen zelfs gebruikelijk is dat jonge kinderen (baby’s) al gaatjes en dus oorbellen krijgen? En er zijn ook veel mensen die juist tegen zijn en wachten tot de kinderen een jaar op 10 zijn of ouder.

Kinderen moeten tot het 16e levensjaar zeker altijd toestemming hebben van de ouders om gaatjes te mogen laten zetten. Vroeger in de tijd dat ik gaatjes liet zetten kon je naar elke juwelier gaan en gaatjes laten zetten met je vader en of moeder… Nu zet niet elke juwelier meer gaatjes en moet je soms de gaatjes laten piercen. Ook niet alle zaken zetten oorbellen bij baby’s, dit omdat ze niet vinden dat kinderen op die leeftijd zelf een keus kunnen maken of ze het wel of niet willen. Dit klopt natuurlijk ook wel, een baby kan niet praten.

oorbellen laten schieten

Oorbellen laten schieten: Hoe werkt het ?

Mocht je er uit zijn en je kindje graag oorbelletjes willen laten dragen zorg dan dat je naar een goede juwelier gaat. Het is verstandig om voor de tijd even contact op te nemen want niet iedere juwelier zet de gaatjes of heeft een leeftijdsgrens. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid even te bellen.

Als je eenmaal bij de juwelier bent krijgen jullie de keuze uit verschillende soorten oorbellen, dit kan zijn een oorbel met steentje maar ook gewoon een naturel knopje. Bijna altijd zijn de oorbellen die als eerst gezet worden de zogenoemde ‘zweerknopjes’,  dit zijn oorbellen van chirurgisch staal die altijd minimaal 6 weken in de oren moeten blijven zitten.

Eenmaal het knopje uitgekozen wordt het oor eerst ontsmet en er zal met een jodiumstift een stipje gemaakt worden op het plekje waar de oorbel zal moeten komen te zitten. De gaatjes worden dan gemaakt met een schietapparaat dat in een steriele verpakking zit.

Hoe lang duurt het?

Het zetten van de gaatjes is zo gedaan, het duurt nog geen seconden. Al kunnen kinderen er wel erg van schrikken, er kunnen nogal wat traantjes vloeien van de schrik. Vaak is het huilen ook meer van de schrik dan van de pijn. Natuurlijk doet het even pijn, het voelt eigenlijk als de pijn bij een prikje. Maar voor een kind is dit natuurlijk heel anders dan voor een volwassene. Er zijn ook juweliers die de gaatjes tegelijkertijd in allebei de oren zetten. Het voordeel hiervan is dat je kind dus maar 1x zal schrikken, je neemt dat niet het risico dat je kind niet meer durft en maar met 1 oorbel zal rondlopen. Het kan natuurlijk ook een reden zijn dat ouders er bewust voor kiezen om een kindje als baby al gaatjes te laten zetten en niet op latere leeftijd.

De verzorging van het oorbellen laten schieten

Het is erg belangrijk om de gaatjes goed te verzorgen. Van de juwelier krijg je desinfectie druppels mee naar huis die je op de gaatjes moet druppelen. Dit moet 1 a 2 keer per dag gebeuren. Het is ook belangrijk dat je de oorbellen regelmatig even draait, dit zodat de oorbellen niet vastgroeien en de desinfectie druppels goed verdeeld worden.

Shoptip voor leuke oorbellen: My-jewellery.com/nl-nl

oorbellen laten schieten

Oorbellen schieten bij je kind? De keuze is aan jou….

Wanneer laat je nou echt oorbellen zetten bij je kind? Het is en blijft een discussiepunt. Laat je wel of juist niet oorbellen zetten bij baby’s, een nog groter discussiepunt. Mocht je ervoor kiezen dan is er hopelijk goed over nagedacht. De keuze om je kind oorbellen te laten dragen ligt uiteindelijk bij de ouder. Die moet altijd toestemming geven. En laten we eerlijk zijn, niet alle kinderen van alle leeftijden kunnen die keuze zelf maken.

Onze dochter is 4 jaar en heeft geen oorbellen, wij vinden dat dit een keuze is die ze zelf mag gaan maken. Ze mag ze als ze haar zwemdiploma heeft gehaald, wij denken dat ze tegen die tijd zelf een keuze kan gaan maken. Misschien wil ze wel gaatjes, misschien ook niet. Het maakt ons niet uit. Het zijn haar oortjes en tegen de tijd dat ze het zelf graag wil of juist niet zullen wij wel of niet met haar naar de juwelier gaan. Dan wel een juwelier die ze tegelijkertijd gaat zetten. ;)

Hoe denk jij over gaatjes in de oren bij een baby? En wat vindt jij een geschikte leeftijd? Graag lees ik het in de reacties!

Liefs Madelon

 

 

Gast

Soms krijgen wij aanvragen binnen van lezers om een hun verhaal kwijt te kunnen, deze hebben wij om het herkenbaar te houden onder Gastredactie geplaatst.