In mijn vorige blog had ik een hele lijst verwerkt met giftige planten waar je kindje erg ziek van kan worden. Deze lijst was behoorlijk lang en ik kreeg dan ook de vraag: Als ik de giftige planten echt niet in mijn tuin wil, wat blijft er nog over? Een tuin vol met tegels? Gelukkig zijn er nog een heleboel mooie planten over en omdat deze lijst echt nog veel langer is dan de vorige ga ik er een paar uithalen. De volgende niet giftige planten kun je met een gerust hart in je tuin planten.

Niet giftige planten en dus kindvriendelijk

Abelia

De Abelia grandiflora is een halfwintergroene sierheester van ongeveer 160 tot 180 cm hoog. deze heester, met witte tot bleekroze bloemen, bloeit in de maanden mei-september maar ook buiten deze

periode verschijnen vaak bloemen. Het blad glimt en is vrij donker van kleur.

Plant hem in de zon of half in de schaduw en zorg dat hij niet te nat staan.niet giftige planten

Adiantum

Deze plant is familie van de Varen en is winterhard. Hij word 20-35 cm hoog en doet het goed op een halfschaduw of schaduw plek met genoeg vocht.
niet giftige planten

Aster

Er zijn een heleboel soorten Asters maar een mooie is de Herfstaster. Deze begint te bloeien als de rest al klaar is met bloeien. Zo heb je later in het jaar nog mooie kleuren in je tuin. Ze staan het liefst in het zonnetje in grond die goed vocht door laat.
niet giftige planten

Calendula officinalis (goudbloem)

De goudsbloem, is een langbloeiende 1-jarige plant hij bloeit van mei tot november. Na de bloei met prachtige oranjekleurige bloemen ontstaan gekromde vruchten. De bloemen zijn eetbaar en geneeskrachtig. Ze worden 30-45 cm hoog en staan het liefst in de zon.
niet giftige planten

Cosmos bipinnatus

De Cosmos is een vrolijke 1 jarige plant met bloemen in verschillende tinten roze en staat graag in de zon. Hij wordt ongeveer 80cm hoog dus je kunt ze prima op een vaas zetten.
niet giftige planten

Fuchsia

Een plant die iedereen wel kent en gelukkig is het een niet giftige plant. Hij wordt ook wel de Bellenplant genoemd en heeft verschillende varianten.
Bijvoorbeeld de Whiteknight’s Pearl is een winterharde en wintergroene plant en hij bloeit van juni tot september. De hoogte van deze Fuchsia is ongeveer 50-70 cm en staat graag in zon.
niet giftige planten

Hibiscus

De Hibiscus is familie van de Chinese roos. Hibiscus syriacus is de enige soort uit deze plantenfamilie die voldoende winterhard is om hier in de tuin geplant te worden. De struik kan wel 2-3 meter hoog worden en 2 meter breed. Hij staat graag beschut en in de zon. Een werkelijk prachtige struik die denk ik wel mijn favoriet is. Zelf hebben wij er 4 van in de tuin staan in de roze kleur.
niet giftige planten

Edelweiss

oftuwel de Leontopodium is in veel streken beschermd omdat toeristen ze vaak plukken. De Leontopodium bloeit vanaf juni tot eind augustus met witte stervormige bloemen met gele hartjes. Hoe zonniger en droger hij staat hoe beter hij het doet.
niet giftige planten

Magnolia

Magnolia grandiflora of de beverboom wordt in het Nederlandse klimaat ongeveer 8 tot 10 meter hoog. Het blad van deze wintergroene boom of struik is glanzend en wintergroen en lijkt een beetje op het blad van een Ficus. De witte bloemen zijn ongeveer 20 tot 25 cm groot en geuren. Na de bloei komen er artisjokachtige vruchten aan de boom.
Een andere variant is de Magnolia stellata Rosea, deze bloeit met lichtroze stervormige bloemen en wordt zo’n 2 meter hoog. Na de bloei heb je wel een flink zooitje in je tuin door alle bloemblaadjes die naar beneden komen.

niet giftige planten

Zinnia

Zinnia elegans of Dahliabloemige Zinnia is een 1-jarige plant met meerkleurige bloemen. In de maanden juli tot oktober bloeit kun je genieten van deze prachtige kleuren. Deze mooie bloemen verlangen een droge, zonnige en beschutte standplaats.

niet giftige planten

Wil je de hele lijst van niet giftige planten zien? Kijk dan op: de site van het antigifcentrum

Melissa van 't Slot

Melissa | Vrouw van Bas | Mama van Bram | Hondje Kayla | Katten Amos, Kyra & Micky | Tuinieren | Creatief | Koken | Films & Series Fanaat | Chronisch ziek