Home LifestyleHealth & Food Meisje van 9: “Ik ben te dik” – Wait, what?!

Meisje van 9: “Ik ben te dik” – Wait, what?!

by Melanie 16 juni 2017 20 comments
Meisje van 9: “Ik ben te dik” – Wait, what?!

Er was eens een meisje van 9, een héél mooi, knap, lief meisje van 9. Dit meisje zei tegen mij: “Ik ben dik”. Wait? What? Zei ze dat nou écht? Met haar moeder heb ik overlegd dat ik dit mag schrijven, mits ik haar naam niet noem. Dat respecteer ik natuurlijk, dus dit mooie, knappe lieve meisje noemen we in dit stuk Miep, dat schrijf wat makkelijker.

We waren gezellig bij Miep en haar moeder op de koffie. Miep ken ik al sinds ze een jaar of drie is en sindsdien zijn we dikke vriendinnen. Het laatste jaar zie ik haar veranderen. Ze wordt zelfstandig, krijgt al een beetje taille en wordt nóg knapper dan ze al was. Ik liep achter haar toen ik tegen haar moeder zei: “Wat krijgt Miepje al een mooie taille. Ze ziet er echt goed uit!” Waarop ze zich omdraait en roept: “Nee, ik ben dik!” Ik wist oprecht niet wat ik hoorde. Maar tegelijkertijd herkende ik mezelf in dit meisje van 9.

Trip down memory lane – ik als meisje van 9

Als ik foto’s van mezelf terugkijk van die leeftijd, had ik ongeveer hetzelfde figuur, misschien iets voller. Ik vond mijzelf toen ook te dik. Dat was natuurlijk helemaal niet zo, maar dat wilde ik destijds helemaal niet horen. 

Net zoals Miepje dat nu ook niet wil horen. Maar hoe kómt ze in godesnaam bij? Ze ziet er echt fantastisch uit, maar ze is nog een kind. Een meisje van 9 die lekker buiten moet spelen, zich voorál geen zorgen moet maken om haar gewicht.

Haar moeder legde mij uit hoe dit komt

Miepje is veel te vroeg geboren en heeft daardoor nog regelmatig controles bij de kinderarts. De laatste controle was twee jaar geleden en in de afgelopen weken heeft ze opnieuw een controle gehad voor de 9-jarigen. Miepje heeft tot haar laatste controles altijd ruim onder het gemiddelde gewicht  gezeten. In de afgelopen twee jaar is ze naar de bovengrens gegroeid, hartstikke goed voor een meisje van 9 met haar geschiedenis. De arts is daar blijkbaar iets té duidelijk in geweest, gezien ze dit heeft onthouden en naar een wat negatievere reactie heeft omgebogen.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Dit meisje is de knapste, liefste van het hele land. Maar in plaats van dat ze in de spiegel kijkt hoe mooi ze is, wordt haar door deze arts geleerd op de weegschaal naar de cijfertjes te kijken, sterker nog: ze wordt hierop beoordeeld en beoordeelt daarom zichzelf hierop. En de weegschaal zegt dat ze bovengemiddeld veel weegt, dus: ze is dik.

Wáárom lieve mensen, wáárom leren we dit onze kinderen? Waarom leren we onze kinderen niet dat ze zichzelf moeten voelen? Dat ze in de spiegel kunnen kijken en tevreden mogen zijn met wat ze zien. Dat ze zichzelf voelen en wéten dat ze gezond zijn.

 

Lief Miepje,

Ik hoop dat je mama je dit laat lezen. Want weet je, lief meisje? Ooit wordt je net zo oud als ik (en nog véél ouder). Ik hoop dat je dan nog steeds mijn grote kleine vriendinnetje wilt zijn. Tegen die tijd maakt het je niet meer uit en het liefst leerde ik je dat nu al. Want je bent een prachtig, knap, lief meisje. En je bent gezond en zit lekker in je vel. En je bent altijd mooi, het maakt nooit uit wat die stomme weegschaal aangeeft. Je hoeft niet veel van me aan te nemen, maar ik hoop dat je dit wel wilt aannemen. 

Ik hou van je! XXX

20 comments

Cassandra 16 juni 2017 - 08:10

We hadden het aan de telefoon er al over, de arme meid. Ik hoop echt dat ze snel over dit heen komt, want ieder kind is prachtig, mooi en uniek op zijn of haar eigen manier. Mooi meisje ❤️ Liefdevolle blog

Reply
Meintje 16 juni 2017 - 08:22

Pfoe bij mij was het tegen over gestelde ik ben en was nog steeds heel mager ik werd daar door gepest er werd op de middelbare school verspreid dat ik anorexia had terwijl ik veel te vroeg geboren ben maar 743 gram en 31 cm ik nooit snel aankom
Nu al 2 jaar in een ernstige depressie ik viel af snel en best veel ik woog nog 39 kilo voor een meisje van 20 niet goed door anti depressiva kwam ik aan en weeg ik nu 43 kilo het voelt verschrikkelijk om de controle kwijt te raken door alle kritiek wat mensen geven en het negatieve wat ze allemaal hebben gezegd kan ik niks positiefs meer geloven hoe lief het ook bedoeld is

Ik heb veel mee gemaakt in 20 jaar dingen die je niet wilt en mee maken maar toch gebeurd zijn
Door iets wat je als meisje nooit hoopt mee te maken ben ik 12 jaar geleden in een klap alle controle kwijt geraakt en nooit een positief zelfbeeld ontwikkeld

Wat ik hiermee wil zeggen iedereen goed zo als hij of zij is niemand is het zelfde als mensen zich focussen op het positieve van mensen zou deze nu vreselijke wereld zoveel mooier zijn

Liefs

Reply
Lonneke Rempt 16 juni 2017 - 10:55

Te dik…. ik vind dat zowel artsen als consultatiebureau etc. hier meer op moeten letten… Vaak hoor ik van jonge kinderen ik ben dik ook vriendjes van mijn dochtertje krijgen dat te horen. Terwijl ze in mijn ogen er mooi en gezond uitzien. Je kan hier schade mee aanrichten. Goed dat je dit deelt!

Reply
Amanda Gout 16 juni 2017 - 11:02

Wat een mooie en liefdevolle blog. Ik hoop dat dit meisje snel hierover heen komt. Ze is uniek en uniek zijn is altijd mooi!

Reply
Bianca Ronday 16 juni 2017 - 11:32

Een mooie liefdevolle blog post en ook een goede waarschuwing. De kinderen worden op vele vlakke steeds vroeger volwassen en ook met dit soort gedachten. Het meisje is mooi, maar ziet het helaas niet zo. Goed dat je het met de moeder hebt besproken en er nu aandacht aan wijdt.

Reply
Marushi 16 juni 2017 - 11:39

Lief dat je haar een hart onder de riem wilt steken. Echt apart dat kinderen de gekste dingen onthouden en dat dat negatief omdraaien. Hopelijk zet ze dit snel van haar af.

Reply
Hellen 16 juni 2017 - 11:39

Wat een mooie blog, maar vooral een mooie en belangrijke boodschap. Kinderen zijn erg gevoelig. Wij, volwassenen, moeten echt oppassen wat we en niet zeggen tegen kinderen, maar heel goed dat je dit onder de aandacht brengt inz ulke mooie woorden.

Reply
MommyLovesPink 16 juni 2017 - 12:00

Meisjes zijn zo gevoelig, en helemaal het uiterlijk staat helaas zo onder een vergrootglas. Mijn meiden zitten allebei behoorlijk onder het gemiddelde, en toch heeft die van 10 het steeds over spekbenen en een dikke buik. Eng.

Reply
Jamey Herben 16 juni 2017 - 12:10

Wat ontzettend lief dat je dit schrijft. Ik was vroeger ook heel onzeker over mezelf. Niet zo zeer overgewicht, eerder ondergewicht. Het kan echt heel moeilijk zijn als kind..

Reply
Mariëlle Meray 16 juni 2017 - 12:40

Vanuit het hart geschreven. Ik was vroeger toen ik klein was ook te dik, alleen had dit een reden. Uiteindelijk gaat het niet om hoe je er uit ziet, zolang jij gelukkig met jezelf bent en gezond bent dan is het goed! Ik denk dat het ook erg belangrijk is om dit aan onze kinderen mee te geven… maatje 34 zoals alle topmodellen hebben, dat lijkt me niet echt gezond 😉

Reply
Jolanda 16 juni 2017 - 13:07

Hopelijk kan ze dit snel achter zich laten, arm
Kind.

Reply
Tessa | Daily Inception 16 juni 2017 - 13:07

Mooi stuk! Herkenbaar ook. Toen ik negen jaar oud was, was ik wel echt te dik, maar ik was er verder totaal niet mee bezig..

Reply
mamasliefste 16 juni 2017 - 19:31

Ik hoor het helaas de vriendinnetje van mijn dochter ook wel eens zeggen. Daar zouden ze nog helemaal niet mee bezig moeten zijn 🙁

Reply
Tania 16 juni 2017 - 20:32

Die arts had het indd wel heel wat subtieler mogen zeggen. Echt heel erg dat ze dat heeft moeten horen. Zij zou moeten spelen en zeker niet met haar gewicht bezig zijn

Reply
alexa 16 juni 2017 - 21:01

ahh zielig dat kindjes zich op die manier zien, dat s iets voor later.. en jammer van die arts dat, dat zo gebracht wordt..

Reply
Marieke 16 juni 2017 - 21:27

Artsen kunnen dingen soms niet zo tactvol brengen! Hopelijk kan ‘Miepje’ snel ook zelf zien hoe mooi ze is! Als ik die moeder was zou ik dit zeker even terugkoppelen naar de arts. Wie weet kan hij haar uitleggen hoe hij dit heeft bedoeld. Alleen hij kan zijn woorden terugnemen…

Reply
Astrid 17 juni 2017 - 06:52

Best sneu als kinderen van negen zich al dik vinden als ze wat rondingen vertonen 🙁

Reply
Jody 17 juni 2017 - 21:38

Ja.. Kan me voorstellen dat een opmerking van een arts hard kan aankomen.. 🙁

Reply
jolienvs 18 juni 2017 - 23:09

Oh dit vind ik zo erg! Kinderen moeten hier helemaal nog niet mee bezig zijn!

Reply
Joyce schutte 19 juni 2018 - 20:52

Zo herkenbaar. Mijn zoontje van 9 is door medicatiegebruik erg aangekomen in gewicht de laatste 4 jaar. Hij zat op een gegeven moment boven de zogenaamde obitaslijn. Terwijl hij helemaal niet zo dik lijkt. Nu het laatste jaar is hij stabiel, maar hij hoort alleen bij de arts de woorden maar van je gewicht is te hoog voor je leeftijd. Het is zo vreselijk zielig. Hij snoept zelden, zelfs bij vriendjes thuis wil hij geen snoep. Helaas wordt hij ook gepest en wordt er op school weinig aan gedaan. Het is zogenaamd “jongensgedrag”

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.