Dat wij de laatste tijd steeds veel nadenken over het verbouwen of verkopen van ons huis, is jullie vast niet ontgaan. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar het financiële plaatje zoals onder andere de hypotheek. Wij zitten bijvoorbeeld met een rentevaste periode, is onze hypotheek oversluiten dan wel zinvol? 

Veranderingen in hypotheek land

We hebben in elk geval een hoop voors en tegens tegenover elkaar gezet en zijn toch tot de conclusie gekomen dat verbouwen op dit moment een logischere stap is. Daarbij wilden we dus ook graag onze hypotheek onder de loep nemen om te kijken of oversluiten wellicht zinvol is en we misschien een bouwdepot kunnen aanvragen. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden, maar ook veranderingen doorgevoerd sinds de aankoop van ons huis.. Daardoor zien we eigenlijk door de bomen het bos niet echt meer. We willen ons graag laten informeren of een hypotheek oversluiten wellicht een goede optie zou zijn, want hoe zit dat allemaal precies?

hypotheek oversluiten

Een huis kopen op je 21ste

Ik vertelde jullie al eens dat wij piepjong waren toen we ons eerste huis kochten en wat er allemaal bij komt kijken wanneer je een hypotheek wilt afsluiten. Wij waren 21 jaar, nog een beetje nat achter de oren, maar wel zeker van onze zaak. We wilden samen iets opbouwen, man wilde graag meer thuis zijn en niet meer continue op de kazerne hoeven slapen. Huren was een optie, maar vonden we eigenlijk een beetje geld weggooien. Ons huidige, knusse huisje stond destijds door de economie voor een habbekrats te koop. Bij aankoop bleken onze lasten zelfs lager te liggen dan toen wij mijn oude appartementje huurden in Groningen.

6 jaar naar dato, wat is er veranderd?

En nu, 6 jaar na dato zijn er een heleboel dingen veranderd in onze situatie. Man heeft inmiddels alweer 2,5 jaar een andere baan, ik heb 2 studies met succes afgesloten, we zijn een geregistreerd partnerschap aangegaan, we kregen onze Leia en ik ben mijn eigen bedrijf begonnen. Allemaal nieuwe, spannende en ook ingrijpende dingen. Dat laat je nadenken over het financiële plaatje van je hypotheek. Want die levensverzekering die we destijds hebben moeten afsluiten, is deze nu niet veel te hoog? Destijds had man een beroep met een hoog overlijdensrisico, inmiddels is dat helemaal niet meer van toepassing. Daarnaast werd toen mijn inkomen niet meegerekend, en inmiddels ben ik zzp-er, hoe zit dat precies?

Help?! Moet ik onze hypotheek oversluiten?

In hypotheek land betekent dit dat dit ook veranderingen kan betekenen in onze hypotheek. Dat is dus iets waar we ons momenteel in aan het verdiepen zijn. Want zoals ik hierboven al benoemde, er is behoorlijk wat veranderd in onze persoonlijke situatie waardoor we wellicht de  maandlasten van onze hypotheek zouden kunnen verlagen. Nu hebben we al een heel lage hypotheek, maar stel dat het nog lager kan? Dan kunnen we weer meer sparen voor een verbouwing, maar ook voor Leia en extra vaak leuke dingen met haar doen toch? Onze hypotheek oversluiten zou daarom best een goed idee kunnen zijn. Tenminste…

hypotheek oversluiten

Mijn rente staat nog lang vast, is een hypotheek oversluiten wel zinvol?

Ik heb onze hypotheek map er eens bij gepakt om te kijken wat onze rentevaste periode ook alweer was. Wij hebben onze rente vast gezet voor 10 jaar, dat betekend dat we over 4 jaar in elk geval mogelijkheden hebben tot het oversluiten van onze hypotheek. Wat ik ervan heb begrepen is dat je tot die tijd een boete moet betalen als je je hypotheek gaat oversluiten. Voor ons is dus even de vraag of dit dan nog wel lucratief is voor ons. Met name de hoogte van de boete en hoe snel we dat hebben terug verdient door de rente te verlagen en onze maandlasten.

Naast boeterente, nog meer kosten?

Stel we zouden overstappen naar een andere hypotheek verstrekker, dan komen er naast de boeterente nog meer kosten bij. Er moet namelijk een taxatierapport aangemaakt worden, we moeten langs de notaris voor een hypotheekakte, wellicht de Nationale Hypotheek Garantie afsluiten en daarnaast nog advies- en bemiddelingskosten betalen. Met een rentevaste periode van 4 jaar weet ik niet helemaal zeker of dit voor ons wel lucratief zal zijn. Ligt uiteraard ook aan de waarde van ons huis en nog zooooveel andere aspecten.

Conclusie: een adviesgesprek plannen!

Een geprek met onze hypotheekadviseur lijkt ons daarom wel verstanding om aan te vragen, want ik heb wel gelezen je dat je de oversluitkosten zou mogen aftrekken bij de Belastingdienst, allemaal dingen die wel de moeite waard zijn om uit te zoeken in elk geval. We kunnen ons in elk geval laten adviseren en kijken of het de moeite waard is. De rente prijzen liggen nu in elk geval een stuk lager dan toen wij onze hypotheek hebben afgesloten

Hoe zit het met jullie hypotheek? Hebben jullie wel eens nagedacht over oversluiten? Of heb je het toevallig al gedaan? Zo ja, dan kan ik je tips en trucjes absoluut gebruiken. 

in samenwerking met ing

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme