Wat is dat toch met die gender neutrale discussie? Sinds HEMA die labels in de kinderkleding heeft veranderd barst het los, op Facebook, op Twitter, overal! Wat veel mensen niet beseffen is dat Gender neutraal opvoeden niet opvoeden is in de zin van : mijn dochter mag met auto’s spelen of mijn zoon mag zijn nageltjes lakken. Nee Gender neutraal opvoeden wordt tegenwoordig echt volledig uit zijn verband gerukt maar is in werkelijkheid iets heel anders dan dat.

Wat is Gender Neutraal opvoeden?

Gender Neutraal opvoeden houdt namelijk in dat je je kind als een persoon opvoed. Een ‘het’ om maar even heel dom maar toch duidelijk te zijn. Je bent dan niet een jongen of een meisje, maar een persoon. Losgemaakt van stereotypes als meisjes doen aan ballet, zijn slim en netjes terwijl jongens voetballen, spugen, slopen en spelen met hijskranen. We zijn dus allemaal gelijk, op ons onze uiterlijkheden na.

Nou ja en ook ons geslacht als je het mij vraagt. Want een jongen heeft heus niet ineens een flamoes daaronder of een bos hout voor de deur en wij meiden hebben heus niet ineens een joekeloeres hangen. Maar Hey, het is een trend vanuit de Scandinavische, en aangezien het Scandinavische gebied een groot invloed heeft op ons Nederlandse mensjes, wordt ook dit overgenomen. Niet meer in hokjes plaatsen. Oke, daar ben ik het mee eens. Maar deze ophef over gender neutraal zijn etc. vind ik wel echt een ding.

Uiteraard vind ik het belangrijk dat Leia zich ontwikkeld als haar eigen persoon. Of ze nu met de auto’s van haar vader speelt of met haar pony’s. Het zal mij werkelijk waar een worst wezen. Ik vind namelijk niet dat het geslacht het hogere doel is van de ontwikkeling van een kind. Ontwikkeling bestaat namelijk uit zoveel diverse factoren waaronder hormonen, maar ook de eigen hersencapaciteit, voeding, en normen en waarden. Maar om een kind dan hen te noemen i.p.v. van een hem of haar vind ik gewoon dom. Sorrynotsorry. Noem het beestje gewoon bij de naam. Worden we echt niet slechter van hoor.

Ik ben niet gender neutraal, ik ben een trotse vrouw

Juist. Ik ben een trotse vrouw. Ik vind het iets moois dat ik een kind kan baren, dragen en op de wereld zetten. Ik vind het best knap dat ik een miljoen dingen tegelijk kan doen oftewel multitasken. Ik heb wel een enorme hekel aan die maandelijkse rode vlag en ik vind het wel onzin dat mannen meer verdienen in dezelfde functie als een vrouw. Maar hey, dat wordt toch ook niet opgelost met deze hele gender neutrale opvoeding onzin?

Ik val daarnaast ook op de echte man. Wel een man die zorgzaam is. Want mannen kunnen dat zijn. Geloof me, ik heb er namelijk één en wat mij betreft heb ik daarmee de jackpot gewonnen. Mijn man is niet vies van een beetje huishoudelijke taken of zorgtaken voor onze dochter. Hij brengt haar met net zoveel liefde naar het kdv, of naar bed als dat ik doe. We zijn samen een eenheid.

Mijn dochter is een dochter, geen het.

Samen kiezen wij ervoor om Leia te stimuleren in haar ontwikkeling, als meisje met een eigen mening. Want geloof me, die heeft ze hoor! Dus ja ze draagt jurkjes, want die vindt ZIJ mooi. Dan is ze een prinses. Met bikerboots eronder. Ja, ze speelt met My Little Pony, maar ook met de oude auto’s van papa die weer van zijn opa zijn geweest. Met vrachtwagens. Ze is dol op het universum en de maan. Ze vindt voetballen interessant, ze is stoer, maar toch ook heel zacht en lief. Ze is Leia. Onze stoere chick, die alles kan bereiken wat ze maar wilt.

En met al bovenstaande bedoel ik niet dat jongens bijvoorbeeld niet van eenhoorns of nagellak zouden mogen houden, want eerlijk. I don’t care. Ieder kind mag voor zichzelf bepalen wat hij of zij leuk vindt en in ons huis geld dat er overal mee gespeeld mag worden.

Jongens met barbies zijn gay en meisjes met auto’s zijn pot. Rot op!

Is een jongen per definitie gay omdat hij met barbies speelt op jonge leeftijd en houdt van nagels lakken? En een meid die met auto’s speelt een pot? Doe eens niet zo bekrompen mensen. Want dat gaat toch nergens meer over? Laat kinderen lekker spelen waar ze mee willen spelen joh. Iets met fantasie enzo.

Leia’s kamer was eerst neutraal grijs, met heeeeeeel erg veel roze accessoires. Tot mijn hormonen ein-de-lijk mijn lijf verlieten en ik mijn normale geest weer terug kreeg. Toen werd het blauw. Maar inmiddels is het toch wel weer een roze tint. Waarom? Daar vroeg dochter zelf om. Dus als zij roze wil, kan ze roze krijgen. Wel oudroze hoor, dan kan ik er ook nog een beetje tegen zeg maar.

Conclusie over gender neutraal opvoeden?

Heel simpel. Het.hoeft.niet.zo.overdreven.en.uit.zijn.verband.getrokken.te.worden. En het zal me een worst zijn waar jij voor kiest. Het belangrijkste is dat je het geluk van je kind voorop stelt. Maar het hoeft niet zo overdreven allemaal toch? Straks kan ik nergens meer een roze jurk kopen ofzo. Laat jongens lekker jongen zijn en meisjes lekker meisje. En als een jongen dan wil nagellaken in de kleur roze, so be it. Leef en laat leven. Hou op met stempels, en ja ook de gender neutrale stempel.

En HEMA, chapeau met deze slimme marketing stunt! Want nu heb je flink wat reclame gehad. Okdoei!

Wat vind jij van het gender neutraal opvoeden? Laat je mening horen en praat mee in de reacties

uitgelichte afbeelding: gender neutraal via shuttertock

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme