Duurzaam leven wordt met de dag steeds populairder en mensen vinden steeds betere trucjes om duurzamer met onze samenleving om te gaan. Word ik stiekem best wel blij van, want in de huidige maatschappij wordt toch wel heel veel geconsumeerd. Ik heb daarom een checklist over duurzaam leven gemaakt met 30 punten om je leven duurzamer in te richten. Duurzaam leven is niet moeilijk!

Eerder schreef ik zelf al hoe je energie kunt besparen in de zomer, maar ook hoe je je energierekening omlaag kunt krijgen door een paar simpele handelingen. Zo wassen wij op lage temperaturen, hebben we geen droger, gaan alle stekkers ’s avonds en als we weggaan uit de stopcontacten en hebben we geen afwasmachine. Nee echt, het bestaat hoor, een jong huishouden zonder droger en zonder afwasmachine. Uiteraard heb ik wel een grafhekel aan de afwas, dus is dit een vast klusje van Le Husband geworden gnagna. En ik vind een wasje die aan de lucht is gedroogd veel lekkerder ruiken.  Dit zijn hele kleine voorbeelden van energie besparen op langere termijn waardoor je ook het duurzaam leven stimuleert.

Duurzaam leven checklist.

Maar voor de fun heb ik ook een duurzaam leven checklist gemaakt. Ik ben benieuwd hoeveel punten jij kan afstrepen op gebied van duurzaam leven, vertel je het me in de reacties?

 1. Stap over op groene stroom. Kies voor een maatschappij die energie opwekt in eigen land, zodat je de bouw van windmolens stimuleert.
 2. Laat je gas compenseren bij je energie aanbieder. Op deze manier neutraliseer je automatisch de CO2 uitstoot van je gasverbruik. Nog niet perfect, maar wel een stap in de goede richting.
 3. Programmeer je thermostaat voor energiebesparing. Laat hem meerdere keren per dag (rond de tijden dat je meestal weg bent) automatisch naar 16 graden dalen, en in de nacht naar 15. Zo’n kleine instelling kan je op jaarbasis een hoop gas, CO2 uitstoot en geld schelen.
 4. Zet je koelkast op de laagste stand. Scheelt een hoop energie.
 5. Gooi normale lampen weg? Vervang ze voor LED verlichting.
 6. Kies vanavond voor een hoe je energie kunt besparen in de zomer. Ik ben een vlees-eter hoor, maar wij eten minimaal twee keer per week vegetarisch omdat de productie van vlees een flinke impact heeft op het milieu. Daarnaast is mijn buik dan minder opgeblazen.
 7. Vraag een offerte aan voor zonnepanelen. Je hoeft ze niet meteen aan te schaffen hoor. Maar een offerte is een eerste gratis stap. Weet je meteen wat de mogelijkheden en kosten zijn voor jullie situatie. Blijkt het toch een te grote investering? Dan kun je ook zonnepanelen huren. Het enige wat je nodig bent is een dak met een gunstige ligging en ruimte voor minimaal 8 zonnepanelen. Het huurbedrag van zonnepanelen is altijd nog lager dan de opbrengst, dus je profiteert meteen!
 8. Bekijk meteen de mogelijkheden voor een zonneboiler: Een zonneboiler werkt hetzelfde als zonnepanelen, alleen wordt de zonneboiler alleen gebruikt om water mee op te warmen. Je kunt hier dus gewoon mee koken en douchen.Je bespaart hier qua elektra al snel tot €370 per jaar
 9. Loop met een notitieboekje door je huis. Bekijk waar jij direct energie kunt besparen en daarmee weer een stap et naar een duurzaam leven.
 10. Stuur een lief berichtje naar iemand van wie je houdt. Duurzaam leven begint namelijk ook met een stukje vriendelijkheid. Vraag hoe het gaat, of laat de ander weten hoeveel hij of zij voor je betekent. Verspreid een beetje liefde en bezorg iemand een fuzzy gevoel.
 11. Heb je een plat dak? Overweeg eens een groendak. Met een groendak ondersteun je onder andere de bio-diversiteit, ontlast je het riool van regenwater en houd je het huis koeler in de zomer. SCORE! Staat ook nog eens mega gezellig!
 12. Kijk of je extra categorie afval kunt scheiden. Onze grijze container wordt maar eens in de vier weken opgehaald. Wij sorteren dan ook met een grijze bak, een groene en daarnaast een papier container. Wellicht kun jij in je buurt ook wel de PMD wegbrengen voor nop. (plastic, metaal en drinkpakken).
 13. Overweeg een regenton. Als je er de ruimte voor hebt, waarom niet? Meteen goed water om je tuin bijvoorbeeld mee te besproeien.
 14. Koop minder kleding: Ga voor duurzame favorieten. Creëer een garderobe waarin je alleen favoriete kleding hebt. Kleding die je écht draagt.
 15. Doneer kleding die je niet draagt. Maak je meteen andere mensen blij. Karma Points!
 16. Kijk kritisch naar je boekhouding: misschien kun je wel besparen op je financiële middelen. Denk aan je hypotheekrente, spaarrekeningen maar ook autoverzekeringen en zorgverzekeringen etc. Het kan voordelig zijn om ze over te sluiten, vergelijken? Neem een kijkje op Geld.nl
 17. Pak vandaag de fiets in plaats van de auto. Fietsen is natuurlijk veel beter voor het milieu dan een auto. Mijn man werkt tegenwoordig op 10 minuten afstand, dus onze diesel auto is de deur uit. Hij vindt het heerlijk (behalve bij regen) om te fietsen naar het werk. Krijg je meteen goede beweging en je kunt genieten van de natuur om je heen.
 18. Zoek vandaag iemand om te knuffelen. Een dag niet geknuffeld is een dag niet geleefd. Knuffels zijn gratis!
 19. Haal meer groen in huis. Ik heb het afgelopen jaar echt een mega plantenliefde ontwikkeld. Planten maken je rustiger en productiever tegelijk.
 20. Koop minder plastic. Kies voor verse groente, los fruit of kies voor verpakkingen die recyclebaar zijn.
 21. Gooi minder eten weg. Gebruik restjes voor een lekkere smoothie of als basis voor een volgend diner. V
 22. Kijk een keer geen nieuws. Op het nieuws zie je tegenwoordig een grote stroom aan negatieve dingen die gebeuren. Maar er gebeurt ook zoveel goeds. Skip een keer het nieuws en richt je op de positieve dingen in de wereld.
 23. Schrijf nu drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Als je tevreden bent met je leven word je minder materialistisch. Hierdoor ga je minder spullen kopen.
 24. Schrijf ook op hoe jij meer kunt bijdragen aan een duurzaam leven. Los van geld, succes en status: hoe zou jij je talenten, capaciteiten en interesses kunnen inzetten om anderen te helpen?
 25. Neem je eigen tas mee te shoppen. Bye plastic tasjes waar je 10 cent voor neer legt en vervolgens weg mietert, dat past natuurlijk totaal niet binnen een duurzaam leven. Kies daarvoor in de plaats voor opvouwbare shopper die je altijd in je handtas meedraagt.
 26. Minimaliseer iets in huis. Kijk wat je niet meer gebruikt en doneer het of verkoop het.
 27. Was op lagere temperaturen. Lees hier een paar handige was tips
 28. Verkoop je droger. Wasdrogers zijn enorme energievreters. Hang de was gewoon lekker buiten te wapperen, kan straks weer!
 29. Gebruik natuurlijk wasmiddel. Ken je Seepje al? Seepje maakt wasmiddelen en allesreinigers van superschillen uit Nepal. Ze gebruiken alleen de schoonste ingrediënten.
 30. Kies voor een elektrische auto in plaats van een diesel of een benzine auto en verminder daarmee de co2 uitstoot.
 31. Leer van jezelf houden. Zelfliefde helpt je over veel onzekerheden heen te stappen. Ik zit zelf ook nog flink in dit proces en het is lastig. Verdomd lastig. Maar door minder onzeker te zijn, merk ik dat ik veel meer mezelf ben. Daardoor ben ik ook een stuk liefdevoller, positiever en minder materialistisch ingesteld.

Extra Tip: bespaar in de zomer op energiekosten van de ventilator (of airconditioning) door de temperatuur in huis laag te houden. Doe de gordijnen dicht of installeer zonwering, wij hebben rolluiken, maar die zijn stuk gegaan bij de storm laatst. We willen nu ter vervanging  een mooi knikarmscherm, hier creeer je meteen ook schaduw in de tuin. 

En ja natuurlijk houd ik nog steeds van mooie spullen, maar uiteindelijk word ik er niet altijd even gelukkig van. Ik kies tegenwoordig steeds meer voor duurzamere materialen in huis, maar ook qua ingrediënten in voeding, skincare,cosmetica en zelfs kleding. Hoe dat komt? Eigenlijk door de komst van onze dochter. Door haar komst ben ik meer gaan nadenken over wat we allemaal consumeren en onnodig verbruiken. Ook heb ik door haar geleerd om bewuster naar mezelf als mens te kijken. Waar word ik gelukkig van?

Ik ben benieuwd hoe jullie “scoren” op deze duurzaam leven checklist. Hoeveel van deze punten kun jij afstrepen voor jezelf? Laat het me weten in de reacties, vind ik leuk!

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme