Daten

“Daten (of dating) is een aan het Engels ontleende term die verwijst naar het hebben of maken van afspraakjes met een kandidaat-partner. De essentie van daten is dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, tijdens de date nader tot elkaar komen.” (Bron wikipedia)

Ok, ik kan me dus nog heel erg goed herinneren dat ik daten vroeger niet of nauwelijks heb gedaan. Ik was meer het type  ‘vaste verkering’. Toen vriendinnen druk bezig waren met uitgaan en daten, was ik al bijna getrouwd. Bij wijze van spreken dan. Mijn man en ik zijn bijna 15 jaar samen en hebben eigenlijk niet echt gedaan aan daten. In oktober dronken we een drankje in de kroeg en in januari woonden we samen. En twee jaar later kwam onze eerste baby.

Tijd voor jezelf

Iedere ouder weet; wanneer er kinderen komen, is het wel een beetje gedaan met ‘tijd voor jezelf’ en romantische etentjes bij kaarslicht. Nu moet ik ook heel eerlijk bekennen dat wij het beiden niet zo belangrijk vonden, tijd samen. We waren graag bij de kinderen en genoten allebei enorm van het het gezinsleven, nog steeds. Weekendjes weg samen deden we nooit, een avondje op stap of een hapje eten nauwelijks. En eigenlijk was dat niet zo heel slim. Want uiteindelijk geldt wel: Happy ouders, happy kids!

Empty nest syndroom

Oké, misschien niet helemaal de juiste bewoording, de jongste is 5 en ze wonen allemaal nog thuis. Maar voor het eerst dit jaar gaan ze wel allemaal de hele week naar school. Vorig jaar hield ik de jongste nog heerlijk 1 a 2 dagen thuis, nu mag dat niet meer. Mijn huisje is leeg doordeweeks en ik heb soort van tijd over. We hebben voor het eerst sinds jaren meer tijd voor elkaar. En dat is best gek, want we kwamen erachter dat we elkaar niet meer zoveel te melden hebben.

Lees ook: datenight outfit van Supertrash

Daten voor dummies

Want tja, onze conversaties gingen voornamelijk over de kinderen. Of over andere huishoudelijke zaken. Weinig over ons, of over wat ons bezig hield. En dat was best zuur eigenlijk.  Uiteindelijk raakten we elkaar een beetje kwijt.

Maar, onder de noemer “Denken in oplossingen” besloten we te gaan daten. Allebei totaal onbekend op dit terrein, niet veel tijd en ook geen dikke portemonnee, dus al met al best een uitdaging. Allebei moesten we hierover nadenken hoe we dit het beste vorm konden geven. En allebei begrepen we ook dat het noodzakelijk was om iets te gaan doen.

 This is how we do it

  • Om het nuttige met het aangename te verenigen, zijn we samen gaan sporten. Eerst super onwennig, maar het wordt steeds leuker om samen actief bezig te zijn. Elkaar motiveren en coachen is een geheel andere vorm van communiceren dan we gewend zijn. We doen dit wanneer de kids naar school zijn.
  • We bestellen sushi. Uiteten is gewoon lastig maar 1 keer in de maand gooien we de kids extra vroeg in bed, zetten we een leuke serie op en laten we sushi komen. Telefoons aan de kant, binge watchen en gezellig lachen samen.
  • Breakfast for two. Toegegeven, ik ben geen ochtendmens. Mijn man werkt wisselende diensten en is vaak al heel vroeg weg. Gezellig samen de dag beginnen, zit er dus meestal niet in. Wanneer hij een ochtend vrij is, mag ik blijven liggen en word ik verrast met een heerlijk ontbijtje voor twee wanneer de kids naar school zijn. Best wel heel fijn om samen de dag te beginnen.
  • Bakkie doen? In alle drukte proberen we elke dag even koffie te drinken samen. Maar dan ook echt samen. De kids op mute, wederom telefoons aan de kant en even helemaal niks. Dit zijn overigens de ultieme momenten om te informeren naar elkaars leven. Hoe is het op het werk? Dat soort dingen.

Daten is misschien niet helemaal de juiste omschrijving, maar onze inspanningen zorgen er wel voor dat we nader tot elkaar komen. Goede ontwikkeling aangezien we ons nog heel wat jaartjes samen moeten vermaken.

daten voor dummies

 

Daten jullie nog wel eens?

 

Gast

Soms krijgen wij aanvragen binnen van lezers om een hun verhaal kwijt te kunnen, deze hebben wij om het herkenbaar te houden onder Gastredactie geplaatst.