Ambitie, ook wel eerzucht genoemd, is het streven om (succesvol) carrière te maken en/of het nastreven van roem en eer. En in meer algemene zin kan ambitie ook betekenen ‘het streven naar een bepaald doel’.

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik ontzettend ambitieus was, dat wil zeggen; ik wilde heel erg veel en ik wilde ook graag uitblinken. Een teamsport was daarom niks voor mij. Samen spelen en de winst delen? Neuh dank je. Ook groepsprojecten was niet echt mijn ding, maar daar kwam ik later pas achter. Toen we op school dingen in groepjes moesten gaan doen, een werkstuk maken en later op het HBO projecten. Of dit nou puur kwam vanuit ambitie en graag de beste willen zijn of doordat ik gewoon niet goed samen kan werken….. Laten we het houden op een combinatie van beiden. Anders kom ik meteen zo onsympathiek over ;-)

Ambitie

Ambitie dus. Een gezonde dosis ambitie is niks mis mee, graag iets willen bereiken, een doel nastreven en daar hard voor werken. Ambities had ik plenty, hard werken had ik een broertje dood aan. Ik leerde the hard way dat het hebben van ambities an sich niet voldoende bleek voor een glansrijke carrière.

Ik wilde graag advocate worden en danseres, dus ik combineerde het gymnasium met een vooropleiding dans aan het conservatorium in Enschede. En toen… Life happens. Ik moest nog zoveel leren over het leven zelf en alle dingen inhalen die ik tijdens mijn middelbare schooltijd niet had gedaan. Ik ben geen advocate geworden en ook geen danseres, maar ambitie heb ik wel altijd gehouden. De ambitie om te werken, om mezelf te profileren, om mijn talenten te ontwikkelen, om kennis op te doen en ook de ambitie om moeder te worden. Want ja, moeder worden en moeder zijn, ik weet niet hoe het voor andere vrouwen is, maar ik vind dat hard werken hoor.

En tot nu toe heb ik redelijk wat van mijn doelen bereikt: Ik ben afgestudeerd als danstherapeut, gaan werken als dansdocent, moeder geworden en open blijven staan voor nieuwe uitdagingen. En nieuwe uitdagingen blijven komen. Zo blog ik nu op verschillende fora,  krijg ik leuke kansen bij Dance & Fashion en mag ik met Flawlash by Shirl lash and brow salon meedenken over content, trainingen en workshops. Sinds kort ben ik ook weer aan de studie; ik volg een opleiding tot copywriter bij de NHA.

alleenstaande moeder ambitie

Moederschap

Op mijn 21ste werd ik voor het eerst moeder. Super jong, helemaal in deze tijd, maar een bewuste keuze. Mijn man en ik wilden een groot gezin, dus we planden er drie. Maar zoals dat gaat met planningen, meestal loopt het toch anders. We kregen er vier :-) En toen begon de uitdaging pas echt. Want hoe combineer je nou het moederschap met werk?
Ik denk niet dat hier een eenduidig antwoord mogelijk is, want dit is voor iedereen anders, afhankelijk van verschillende factoren. Voor ons waren dit de overwegingen:

 • Ik wilde geen/weinig gebruik maken van opvang
 • Ik wilde graag blijven werken
 • De kinderen mochten er geen last van hebben

Simpel gezegd, toen ik moeder werd, lag mijn grootste uitdaging in het moederschap. Ik kwam tot de ontdekking dat ik een deel van mijn ambitie, het streven naar een doel, heel goed kwijt kon in het moederschap. En nog steeds hoor, opvoeden, verzorgen en een huishouden runnen, ik vind het elke dag nog een uitdaging. Hoewel werk verschoof naar de achtergrond en een minder prominente plaats innam toen ik kinderen kreeg, ben ik altijd blijven werken. En daarmee ook altijd op zoek naar balans.

5 tips om balans te vinden

 1. Denk niet dat je tekort schiet als moeder!
  Met stip op nummer 1 hoor deze. Welke keuze je ook maakt, het is jouw keuze en als je erachter staat is het goed. Happy mom, happy kids. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Ik herinner me maar al te goed dat ik huilend richting mijn werk reed. Maar je kunt er niet altijd zijn, je hoeft er niet altijd te zijn. Mij hielp uiteindelijk deze gedachte: Je schiet niet tekort, je geeft je kinderen de kans om te leren van iemand anders dan van jezelf. Laat ze leren van opa’s en oma’s, juffen, leidsters en andere mensen die je vertrouwt.
 2. Erken je talenten en ambities
  Ambitie heeft niet zozeer alleen te maken met de top bereiken op carrière gebied, maar vooral ook met het erkennen van je talenten. Als werknemer, als moeder, in de maatschappij, in je persoonlijke ontwikkeling etc. Ambities kunnen verschillende terreinen beslaan, wees trots op al je talenten!
 3. Plan me-time
  Zoo voor de hand liggend, maar deze schiet er zo makkelijk bij in. Nog even snel de tassen inpakken, nog even snel iets doorlezen, nog even snel iets voorbereiden. Doe het niet. Neem tijd voor jezelf op het moment dat je daar behoefte aan hebt en op het moment dat het kan. Als moeder zijn deze momenten zeldzaam. Maak me-time prioriteit. Hier thuis geldt de regel; mama is na 18.00 uur vrij. Ja, tenzij papa er niet is, maar in principe is papa aanspreekpunt voor alle vragen en problemen na 18.00 uur.
 4. Leef bewust
  Springen, rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat gevoel heb ik vaak. Zit ik met de kids aan tafel, denk ik aan de dingen die ik nog moet doen. Telefoon erbij, dingen checken. Ben ik op m’n werk, probeer ik het thuisfront te instrueren. Ik moet mezelf vaker dwingen om wanneer ik thuis ben, ook echt thuis te zijn. Telefoon op stil en aandacht bij de ranja, de koekjes en de kids. En wanneer ik in de les sta, moet ik erop vertrouwen dat manlief heus niet vergeet om de jongste op te halen van een playdate. Bewust in het moment, klinkt heel mindfull.
 5. Blijf bij jezelf, vind je eigen balans
  Ieder gezin doet het anders, iedereen moet rekening houden met andere factoren en het gras bij de buren is echt niet groener. Blijf bij jezelf, wat werkt voor jou, wat werkt voor jullie als gezin? Met je partner en kind(eren) een balans vinden die voor iedereen prettig is, dat is het belangrijkste. En is dat toevallig anders dan hoe ‘anderen” het doen? So be it!

Ambitie heeft voor mij dus niet per se met carrière te maken, maar ook met talent, groei en ontwikkeling. Oh en ook met het bijstellen van doelen en plannen..

Hoe combineren jullie ambitie met het moederschap?

afbeeldingen via shutterstock

Gast

Soms krijgen wij aanvragen binnen van lezers om een hun verhaal kwijt te kunnen, deze hebben wij om het herkenbaar te houden onder Gastredactie geplaatst.