Kinderen zijn duur. Dat begint al in de zwangerschap met het aanschaffen van de uitzet en het inrichten van de babykamer. Wanneer ze ouder worden komen daar ook nog eens studie kosten bij en andere onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld op kamers gaan omdat je kind in een andere stad wil studeren of een rijbewijs. Sparen voor de toekomst van je kind is daarom heel erg belangrijk. Om het je wat makkelijker te maken heb ik 4 handige tips voor je verzameld om te sparen voor je kind. 

Eerder heb ik al eens uitgelegd wanneer wij zelf zijn begonnen met sparen voor Leia. Nu geef ik je wat handvaten hoe je makkelijk kunt sparen voor je kind(eren):

(een deel van de) Kinderbijslag

Iedere (in Nederland woonachtig) stel met kinderen onder de 18 jaar heeft recht op kinderbijslag. Ieder kwartaal wordt er een bedrag op je rekening gestort door het SVB. De overheid doet hiermee een bijdrage in de kosten van de verzorging en opvoeding van je kind(eren) tot zij 18 jaar zijn. Zelf storten wij altijd een derde van de kinderbijslag op de spaarrekening van Leia. Wellicht kun jij het hele bedrag ‘missen’, dan kun je het volledige bedrag op de spaarrekening van je kind zetten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een deel ernaartoe schuiven.

Muntgeld Sparen

Wat wij vaak doen is onze portemonnee leeghalen van kleingeld. Ik kan er niets aan doen, maar ik vind het nogal irritant die 5 centjes en 10 centjes. Al het kleingeld (op de 50 centjes en euro munten na) stop ik in Leia haar spaarpot en die brengen we dan eens in de zoveel tijd naar de bank. Die kleine muntjes mis ik toch niet zo snel.

Spaar een vast bedrag per maand.

Nog een handige is een vast bedrag per maand sparen voor je kindje. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat jij kan missen. Ik heb mijn team eens gevraagd hoe zij dit doen.  Het meest gehoorde is toch wel een vast bedrag per maand sparen, meestal 25 euro per kind, per maand. Zodra de kinderen 18 zijn, komen de spaarrekeningen van de kinderen vrij op de naam van de ouders, met de kinderen als begunstigden. De reden hiervan is, dat je nog niet weet hoe het kind of de kinderen in het leven staan als ze 18 zijn en of ze dan al wel met zoveel geld kunnen omgaan. Dat zien ze dan tegen die tijd wel.

Kun je geen vast bedrag per maand missen? Dan ga je toch gewoon voor wat je wel kunt missen! De ene maand 10 en de andere maand 40 bijvoorbeeld is ook gewoon een optie. Al spaar je 5 euro in de maand op de spaarrekening kind. Het gaat er met name om dat je in elk geval spaart toch?

Statiegeld sparen

Kun je echt niets missen, dan is het sparen van statiegeld nog een optie. Gewoon alle statiegeld bonnen bewaren en eens in de maand bij de winkel inleveren. Waarom eens in de maand? Die statiegeld bonnen kunnen best snel beschadigen of verkleuren, het zou zonde zijn als je ze niet meer kunt inleveren. Wanneer je de bonnen hebt ingeleverd, pak je dit bedrag en breng je het of naar de bank, of je stop het in een spaarpot en brengt het eens per half jaar naar de bank. Vooral kinderen vinden deze manier van sparen erg leuk om te doen.

Heb jij nog leuke tips om te kunnen sparen?

afbeelding spaarvarken via shutterstock

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 27 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme