Wat moet je met ambitie?

Als het over studie en werk gaat, hoor je vaak mensen praten over ambitie. Maar wat is ambitie nou eigenlijk? En beter gezegd, wat moet je met ambitie? In vacatures lees je vaak : “Wij zoeken een ambitieus persoon”. Lekker duidelijk, maar niet heus. Met dit artikel hoop ik je te inspireren om na te denken over een aantal vraagstukken: Wat is ambitie? Ben ik zelf ambitieus? Hoe breng ik dit dan over? En wat zijn de nadelen van ambitie?

Wat zijn ambities?

Tik je online ‘ambitie’ in, dan komen er een aantal dingen constant terug in de zoekresultaten:

  • Jezelf ontwikkelen, het beste uit jezelf halen
  • Je uiterste best doen en ergens grote eer in hebben
  • Het streven naar een betere positie of baan

Vroeger werd ambitie gezien als iets negatiefs, ja serieus, ik stond er zelf ook van te kijken. Tegenwoordig is het iets waar mensen van onder de indruk zijn, maar dan moet je ook kunnen bewijzen dat je ambitie hebt. Maar dan is nog de vraag; hoe leg ik het uit? Bijvoorbeeld wanneer ik tijdens een sollicitatiegesprek mijn goede en slechte eigenschappen benoemen wil.

Ben ik ambitieus?

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden moet je de nemen om even stil te staan bij je toekomstplannen. Wat wil je nou echt met je leven? Is carriére voor jou belangrijk? En wil je daar veel tijd en energie in steken? Wil je overbrengen dat je goed bent in je vak? Ben je bereid om te laten zien dat je er telkens een schepje bovenop wilt doen? Het beste uit jezelf halen? Oftewel, wil jij een echte professional worden?

Of je heb je daar helemaal geen zin in en wil je niet meer moeite doen dan nodig is om je salaris gestort te krijgen? Dat kan, is ook niks mis mee, maar dan ben je dus geen ambitieus type. Stel jezelf eens de vraag: Hoe ziet mijn leven er over één jaar uit? En over 5 jaar dan? 10 jaar? Door in te schatten waar je dan denkt mee bezig te zijn kan je een idee krijgen waar je goed aan doet om dat je bereiken, je krijgt een idee van je eigen ambitie.

Hoe uit mijn ambitie zich?

Heb je het idee dat je ambitieus bent, dan kan je zelfverzekerd gaan solliciteren of onderhandelen. Tenminste, als je ook kan laten zien wat die ambitie dan precies is. Ambitie kun je namelijk over verschillende niveau’s bekijken:

  • Persoonlijk zo ver mogelijk komen in status
  • Persoonlijk zo ver mogelijk komen in kennis
  • Persoonlijk zo ver mogelijk komen in financiële middelen
  • De organisatie waar je werkt zo ver mogelijk brengen, in status of kennis
  • De organisatie waar je werkt zo ver mogelijk brengen of financieel vlak

Daarnaast kan je je ook bedenken: is het mijn ambitie om dit doel zo goed mogelijk of zo snel mogelijk te bereiken? Dit belangrijk omdat het de weg erna toe verandert. Stel voor jezelf heel duidelijk vast wat je belangrijk vind in het leven. Waartoe ben je bereid om je ambities te laten lukken? Je (aankomende) baas hoort graag of je bereid bent om te reizen of extra uren wilt werken om een project te laten lukken, maar voor je dit uitspreekt moet je het wel menen. Zorg ervoor dat je ambities realistisch zijn. Het is hartstikke leuk dat je de volgende Minister President wilt worden, leuke droom, maar wat is de kans dat dit echt gaat lukken?

Nog een belangrijke tip: zorg voor bewijsmateriaal! Wat heb jij tot nu toe gedaan in je leven dat kan bewijzen dat je echt zo’n ambitieus type bent als je beweert? Denk hierbij bijvoorbeeld aan je studie, vrijwilligerswerk, baantjes, trainingen of hobby’s.

Hoe breng ik mijn ambitie over?

Als je je doelen voor ogen hebt en daarbij ook ongeveer een route hebt uitgestippeld, dan kan je je ambitie gaan uitdragen. Ambitie wordt vaak gelinkt met karaktereigenschappen zoals: resultaatgericht, doelgericht, innovatief en bovenal, durf. Benoem deze goede eigenschappen gerust in een sollicitatiegesprek en noem daar dan ook voorbeelden bij. Wees ook niet bang om je enthousiasme ergens over te tonen, mensen kunnen dit echt waarderen! Wanneer je laat merken dat je er zin in hebt en niet bang bent om flinke plannen te maken, laat je ook zien dat je ambitieus bent.

Wat zijn de nadelen van ambitie?

Ambitieus zijn is geweldig, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Zorg altijd dat je realistisch blijft, ander kan je jezelf (en ook anderen) enorm teleurstellen. Zorg er ook voor dat je ambities niet ten koste gaan van een andere dingen die je belangrijk vindt, denk bijvoorbeeld aan gezin, familie of vrienden. De laatste waarschuwing gaat over draagvlak. Als jouw ambities niet worden gedeeld, kom je er waarschijnlijk ook niet ver mee. Het is dus belangrijk om anderen te inspireren. Verder is het belangrijk dat je je beseft dat niet iedereen zo ambitieus is als jij. Sommige mensen hebben dat niet in zich. Verwijt ze niks, daar schiet je toch niks mee op. Zorg gewoon dat je zelf goed bezig bent.

Welke ambities heb jij?

 

2 thoughts on “Wat moet je met ambitie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.