Wanneer begin ik met sparen voor mijn kind? Begin je daarmee in de zwangerschap? Doe je dit vanaf de geboorte? Of pas vanaf een jaar of vier a vijf? Wanneer ben jij begonnen met sparen voor je kind(eren)?

Wanneer begin ik met sparen voor mijn kind?

Met de verandering van de studiefinanciering was dit een vraag die mij meteen bezighield. Zelf heb ik gestudeerd, maar dan in het oude leenstelsel. Wat ik dus ontving van Dienst Uitvoering Onderwijs, werd omgezet in een gift nadat ik mijn studie had behaald.. Maar sinds september 2015 is er het een en ander veranderd. DUO geeft nog steeds wel studiefinanciering, maar het wordt bij het behalen van de studie niet meer omgezet in een gift. Je heb dus een fikse schuld nadat je klaar bent gestoomd voor het bedrijfsleven.

Persoonlijk wil ik heel erg graag dat mijn dochter later gaat studeren, maar gezien de huidige stand van zaken vind ik het geen goed idee om haar met een schuld het bedrijfsleven in te sturen. Daarom willen ik en mijn man graag voor haar sparen en zijn wij in de zwangerschap zelf al begonnen met het openen van een spaarrekening. Online, op mijn naam. Per kwartaal ontvang ik op deze rekening een bepaalde rente. Verder kan ik, als ik dat zou willen maar dat doe ik niet, geld van deze rekening halen wanneer het bijvoorbeeld even tegenzit en zij echt iets nodig heeft. Wij hebben zelf in ons hoofd dat wanneer zij ongeveer 4 a 5 jaar is, dat we met dit bedrag naar de bank gaan om samen met haar een eigen rekening te openen. Waarom?

Zo leert zij zelf, spelenderwijs, wat de betekenis is van geld en dat sparen loont. Daarnaast is het vaak zo dat wanneer je met een start bedrag binnenkomt, je vaak een hogere rente ontvangt of een bepaalde bonus. Dat is natuurlijk altijd aantrekkelijk. Zodra zij dan kiest om te gaan studeren mag de rekening worden aangebroken.

Wanneer ben jij begonnen met sparen voor je kind(eren)?

Afbeelding over sparen van shutterstock 

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme