Home Lifestyle Stel je eens voor…

Stel je eens voor…

by Nancy van Bommel 1 april 2017 14 comments
Stel je eens voor…

Stel je eens voor… dat je hoort zoals je het eerste deel van de titel leest… Onsamenhangend. Woorden en klanken vallen weg.. Stel je eens voor..

Stel je eens voor…

Stel je eens voor. Je zit in een groep. Er wordt een instructie gegeven, iedereen staat op. Behalve jij, want jij hebt het niet begrepen en gehoord. Niemand die het ziet. Want inmiddels ben je zo gewend om te compenseren. Je loopt de menigte achterna, je doet wat hun doen.

Stel je eens voor. Een drukke gelegenheid. Er wordt aan je gevraagd lust je wat cola. Je zegt ja. Immers wordt er vaak net na binnenkomst gevraagd of je wat wil drinken. Je lust geen cola. Maar je krijgt toch dat glas cola voor je neergezet. Je begijpt het niet en mompelt zachtjes dat lust ik niet. De reactie die je terug krijgt is, ik heb het je net gevraagd en je wilde het. Maar jij heb de vraag zelf ingevuld en dacht dat er gevraagd werd of je wilde drinken. Door de drukte om je heen hoorde je de vraag niet.

Stel je eens voor. Je bent een spelletje aan het doen. Je snapt het spel en doet gezellig mee. Maar ineens veranderen de regels, jij hebt dit niet gehoord. Je zat druk in het spel en je had niet in de gaten. Je hoorde ze niet toen ze je riepen. Je begrijpt het niet meer. Er ontstaat een ruzietje, je bent verdrietig en wil niet meer mee doen met dat stom spel!

Topsport op het hoogste niveau

Stel je eens voor dat het bovenstaande voor jou van toepassing is. Er veel “onbegrip” is, want je hoort toch? Maar jij doet zo je best alles te compenseren dat het “normaal” is geworden voor je. Het een manier is geworden om jezelf er doorheen te slaan.

Maar dat je daardoor topsport op het hoogste niveau levert, dat wordt gemist. Dat je daardoor net wat anders denkt en anders handelt wordt gemist. Het wordt ook gemist op de plek waar je zoveel van je tijd doorbrengt. Hoe fijn zou het dan zijn als er iemand is die jou begrijpt. Die samen met jou, jou stem wil zijn. Om de plek waar je zoveel tijd doorbrengt te leren over jou.

Jouw belang dient voorop te staan

Stel je eens voor dat er op die vraag en wens heel hard nee wordt gezegd. Ze er afwijzend tegenover staan. Waarom? Omdat ze zelf vinden dat ze die kennis en ervaring in huis hebben. Maar jij merkt daar niks van.

Keer op keer wordt de plank misgeslagen. Voelen ze zich bedreigd door de vraag om een proffesional mee te laten kijken? Hebben ze wat te verbergen. Het zou zoveel goed doen, en een win win situatie zijn voor alle betrokkenen. Maar met name voor jou. Hoort het ook niet zo te zijn dat jouw belang voorop dient te staan?
Stel je eens voor…… (wordt vervolgd)

14 comments

lida leenniga 3 april 2017 - 15:14

hallo Nancy ik heb het bovenstaande gekopieerd en op mijn facebook status gezet, mocht ik dat doen, ik ben namelijk zeer ernstig slechthorend en sinds januari draag ik een ci en is mijn geopereerde oor helemaal doof. Zoals jij het beschrijf zo ervaar ik het ook in het dagelijkse leven. ik hoop zo een beetje begrip te krijgen al denk ik soms dat dit ver te zoeken is in mijn familie en vrienden kring. misschien wel omdat ik niet wil laten merken dat ik SH ben. Ik vind jou blog heel mooi geschreven. gr.lida

Reply
Nancy van Bommel 7 april 2017 - 08:35

Dank je wel voor je compliment! En natuurlijk mag dat! Ook wij blijven ons inzetten voor begrip. Succes ermee!

Reply
Cassandra | Momambition.nl 20 april 2017 - 22:17

Ik ben zo trots op jou lieve Nancy. Je schrijft het zo mooi. Dit is echt een van je beste stukken <3

Reply
Bianca 20 april 2017 - 22:32

Ik moet eerlijk toegeven dat dit het eerste artikel is wat ik van jou hier lees, maar echt heel mooi geschreven! x

Reply
lotuswritings84 21 april 2017 - 06:45

Vind het zo mooi geschreven! Het raakt me. Denk inderdaad dat dit één van je beste stukken is en dat veel mensen die slechthorend zijn hier ook tegenaan lopen.

Reply
Fleur 21 april 2017 - 07:57

Mooie blog en zeker een onderwerp wat meer aandacht en begrip kan gebruiken

Reply
Maddy 21 april 2017 - 08:30

Zeer mooi geschreven! Dit mag wel iets meer begrip krijgen. Goed dat jij het onder de aandacht brengt!

Reply
Jessica 21 april 2017 - 10:07

Wat heb je dit mooi geschreven!

Reply
Jessica 21 april 2017 - 10:45

Heel veel mensen zullen zich hierin herkennen. Ik weet het met een kennis van ons die is slechthorend maar dat is soms echt heel lastig als andere er ook geen rekening mee houden.

Reply
Kiran 22 april 2017 - 03:00

Bijzonder omschreven. Het geeft ook echt een kijkje in de wereld van slechthorenden. Goed dat je dit onder de aandacht brengt!

Reply
Kelly 22 april 2018 - 20:39

Mooi! Mag ik deze van je kopiëren en op mijn Facebook zetten namens/ voor onze zoon?

Reply
Cassandra 23 april 2018 - 11:47

We hebben liever niet dat je de tekst kopieert, hier rusten auteursrechten op, maar je mag het artikel wel delen op je pagina, dat zouden we zelfs heel erg leuk vinden.

Reply
Kelly 27 april 2018 - 15:00

Cassandra, dat bedoelde ik ook eigenlijk ? Top, ga ik hem delen.

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.