De keukens in magazines zijn helaas altijd nét even dat iets groter dan die van jezelf. Je weet wel; fijne lichtval, ontzettend veel ruimte en ideale verstop plekken voor potten en pannen zodat je genoeg ruimte in je keuken hebt om te kokkerellen. Maaaaar dat kun jij natuurlijk ook door deze tips op te volgen heb jij straks ook meer ruimte in je keuken.

Tips voor meer ruimte in je keuken

Ik denk dat iedereen die net als ik wel een klein beetje van koken houdt, droomt over een prachtige stijlvolle keuken van SieMatic. Het liefst een open keuken zodat je niet verstopt staat in de keuken terwijl je gasten gezellig aan het kletsen zijn. Maar wanneer je weinig budget hebt, dan moet je het doen met de riemen die je hebt en zelf inventief worden in het vinden van meer ruimte in je keuken.

Opruimen!

Voor je begint met het herinrichten van je keuken is het wel zo handig om je keuken wellicht even helemaal leeg te trekken. Even alles schoonmaken en alle spulletjes uitzoeken. Alles wat je al jaaaren niet meer hebt gebruikt zou ik dan ook echt weg doen. Zijn je kopjes niet meer compleet en wilde je stiekem al nieuwe? Doe ze weg. Geef ze bijvoorbeeld aan het goede doel, verkoop ze of breng ze naar een kringloopwinkel.

De keukens in magazines zijn helaas altijd nét even dat iets groter dan die van jezelf. Je weet wel; fijne lichtval, ontzettend veel ruimte en ideale verstop plekken voor potten en pannen zodat je genoeg ruimte in je keuken hebt

Budget

Een kleine keuken handig inrichten hoeft niet heel erg veel geld te kosten maar als je de ruimte zo optimaal wilt gebruiken is het handig om gebruik te maken van innovatieve systemen. Het nadeel hiervan is wel dat het meer kost. Bedenk daarom van te voren heel goed wat je wilt uitgeven aan je keuken en waaruit je budget is opgebouwd. Kijk of je kunt compenseren met bijvoorbeeld alleen nieuwe handgrepen te vervangen. Meteen een andere look!

Uitbreiding

Daarna wordt het tijd om je te gaan bedenken of je je keuken eventueel kunt uitbouwen en of je dat überhaupt ook wilt. Grenst jou keuken aan de tuin? Dan zou je de keuken dus groter kunnen maken door daar een stukje tuin voor op te offeren. Maar wil je dat? Je zou natuurlijk ook binnenshuis kunnen uitbreiden door iets van een andere ruimte af te snoepen.

Less is more

In een kleine keuken is het belangrijk dat je niet teveel gaat mixen met kleuren, meubels en materialen. Houd het simpel. Want echt, less is more. Ik persoonlijk houd van een lichte keuken met zo min mogelijk poespas. Ja natuurlijk mag er een leuke quote aan de muur en een rekje met kruiden. Maar hoe minder je op je aanrecht hebt staan, hoe makkelijker je kunt werken.

De keukens in magazines zijn helaas altijd nét even dat iets groter dan die van jezelf. Je weet wel; fijne lichtval, ontzettend veel ruimte en ideale verstop plekken voor potten en pannen zodat je genoeg ruimte in je keuken hebt

Inbouwapparatuur

Apparatuur zoals Ovens, koelkasten, vriezers, magnetrons, stoomovens, vaatwasser en alle andere kleine apparaten vereisen erg veel ruimte in je keuken. Wanneer je net als ik erg weinig ruimte hebt in je keuken zul je daarom beslissingen moeten maken die je niet leuk vind. Zo hebben wij op dit moment een combi magnetron/oven. Eerlijk gezegd ben ik daar totaal niet blij mee, maar het bespaard mij wel veel ruimte. Evenals het niet hebben van een vaatwasser. Ja je leest het goed, ik doe hier alles nog met de hand.. Een stuk milieu bewuster. Om meer ruimte in je keuken te creëren moet je helaas concessies zoals deze doen. Maar een handige tip is dan weer wel om bijvoorbeeld net als ons je vriezer in de schuur te zetten. Op deze manier maak je allerlei afwegingen die je uiteindelijk ruimte zullen besparen.

Eten in de keuken

Wil je graag eten in de keuken? Hier is daar echt geen ruimte voor. Stiekem vind ik dat wel jammer, want zelfs een leuk inklapbaar plankje aan de muur is geen optie bij ons. De ene kant van onze keuken is vol gebouwd met de kastjes en aan de andere zijde zit een volledig raam met daaronder een centrale verwarming. Maar heb jij wel een leuk hoekje waar je een (inklapbaar) plankje aan de muur kunt maken met daar twee krukjes aan? Doen! En staat ook meteen gezellig!

Hoogte

Mijn grootste advies is om gebruik te maken van de hoogte in je keuken. Ga je hem nog verbouwen? Neem dan kastjes die aansluiten tot aan het plafond. Of om het niet zo benauwd maken.. Haal 1 kastje weg en plaats daar een aantal zwevende planken waar je op een georganiseerde manier een aantal voorraadpotten neerzet.

Of het nu voor je huidige keuken is of je toekomstige keuken die je wilt aanschaffen, ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips om meer ruimte in je keuken te krijgen. Heb jij nog een handige tip?

Afbeeldingen: Shuttertock

 

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 27 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme