Realiseer je droombaan met deze sollicitatietips

Realiseer je droombaan met deze sollicitatietips want zonder goed te oriënteren kun je geen goede keuze maken en is het echt niet mogelijk om je optimaal voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

Realiseer je droombaan met deze sollicitatietips

Oriënteren

Ga bij jezelf na welke functie je wilt gaan uitoefenen en denk hierbij dan aan; Welke carrièrestap wil je maken? Welke wensen wil je graag vervullen wilt zien en bij wat voor soort bedrijf zou je graag willen werken? En dan een goed CV; want daar begint het vinden van een geschikte baan mee! Zorg voor een up-to-date CV, volledig aangepast op de vacature waarop je gaat reageren. Formuleer kort, bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Doe hier een cv check of bekijk hier nog meer handige sollicitatie tips

Zelfanalyse

Nu je jouw CV netjes hebt opgemaakt ga je zelf eens nadenken over waarom je CV er uitziet zoals hij eruit ziet. Niet qua lay-out, maar juist qua inhoud: Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je de dingen die je niet leuk vond toch doorgezet of waarom ben je hiermee gestopt? Wat heb je ervan geleerd en hoe heeft deze ervaring weer geleid tot het beïnvloeden van andere keuzes? Stel jezelf kritische vragen: Wie? Wat? Waarom? Wanneer?  

Neem er eens rustig de tijd voor, loop je CV door en stel jezelf steeds dezelfde vragen, totdat je bij de kern komt. Overleggen met anderen kan, maar uiteindelijk ben jij toch degene die jezelf het beste kent. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in het leven.

Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt gebracht ben je een stuk zelfbewuster en vergemakkelijkt dit het proces in het vinden van een nieuwe geschikte baan. Weet je daarentegen niet hoe jijzelf in elkaar zit dan is het vooral de sensitiviteit van onze consultants die een bepalend factor kan worden bij het vinden van een passende werkplek. Het komt echter een stuk krachtiger over als jezelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt; alles draait om de argumentatie.

Als je bovenstaande goed doorlopen hebt; dan ben je tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen meer aan het beantwoorden, maar ben je overtuigend aan het toelichten van wat jij als persoon zoekt en hoe je invulling kan geven aan de rol waarop je hebt gesolliciteerd.

Het sollicitatiegesprek

In de meeste gevallen zit je tegenover twee personen. Kom op tijd en zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent: de verschillende typen producten, de belangrijkste merken, in welke landen het bedrijf actief is(optioneel), hoeveel personen er ongeveer werkzaam zijn in Nederland, Europa, wereldwijd, etc. (optioneel, afhankelijk van het bedrijf)

Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van het nieuws. Neem een kijkje op de website van het bedrijf waar je solliciteert zodat je op de hoogte bent. Vraag mensen om je heen of ze het bedrijf kennen en vraag hun ervaringen met dit bedrijf.

Zorg dat je kunt vertellen over je sterke kanten. Natuurlijk dien je je sterke punten te kunnen beargumenteren met de inhoud van je CV. Dat is na de bovenstaande sollicitatietips al een stuk makkelijker geworden. Bij het geven van voorbeelden en het vertellen over wat je gedaan hebt is het aan te raden de STAR-structuur aan te houden. Je geeft aan wat de Situatie was, welke Taak jij vervulde, welke Actie(s) jij hebt ondernomen en wat het Resultaat is geworden. Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprek.

Als laatste sollicitatietip is het ook handig om enkele vragen over het bedrijf of over desbetreffende functie te kunnen stellen. Hiermee toon je aan dat je zeer geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Wees kritisch en netjes, maar niet te bescheiden! 

De eerste indruk

Je eerste indruk is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. Deze eerste indruk bestaat uit een aantal factoren die een belangrijke rol spelen. De allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk; houdt oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik je lach (ook met je ogen) nog enkele malen in het gesprek. 55% van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding; het voorkomen en bewegen. Het is belangrijk dat je fris en verzorgd gekleed gaat. Stem je kleding af op het bedrijf, maar kies wel een outfit waarin je je niet ongemakkelijk voelt. Je stem heeft voor 38% invloed op de eerste indruk. Zorg dat je het gesprek ontspannen in gaat, praat rustig en neem kleine pauzes. De overige 7% wordt bepaald door je woordkeuze en door je zinsopbouw. Klink hier voor meer info over de eerste indruk

Heb jij nog leuke tips?

4 thoughts on “Realiseer je droombaan met deze sollicitatietips

  • Dat zijn echt al hele goede tips !

    Mijn aanvulling:
    – Ongeveer 10 tot 15min eerder aanwezig zijn ipv stipt op tijd (of zelfs te laat). Is nogal veelzeggend.

    – Slim inspelen op de vraag wat je zwakke punten zijn. Van zwakke punten kun je namelijk ook semi-sterke punten maken: perfectionistisch dus soms moeite met delegeren of controleert hierdoor vrij vaak, neemt soms teveel hooi op vork, bang mensen teleur te stellen etc. (Maar maak het niet te bont, want daar prikken ze doorheen).

    – Al weet je dat je er representatief uitzag toen je uit huis ging, toch nog even in de spiegel kijken voordat je binnenstapt (je weet maar nooit).

    – Voorbereid zijn op makkelijke vragen zoals: Wie ben jij en wat kom je hier doen? Het zorgt door de simpele insteek misschien voor wat twijfel, maar het staat wel heel stom als je hier lang over na moet denken.

    – Wees niet te zenuwachtig om je enthousiasme te tonen, want passie voor je vak wordt erg belangrijk geacht.

    x

    • Die laatste ben ik het niet mee eens helaas. Ik ben ooit eens afgewezen omdat ik dus enthousiast was. Ik wilde heel graag ergens werken en ik had de juiste kwalificatie ervoor en ik heb een gezonde dosis enthousiasme en passie voor mijn vak, maar niet overdreven. Het uitzendbureau wat mij heenstuurde was ook van mening dat de reden ongegrond was (zij heeft mij voor het gesprek nog gesproken en vond het niet over-enthousiast). Dus enthousiasme kan in sommige gevallen ook tegen je werken.

      • Hoi,
        Het klinkt alsof jou niet de juiste reden voor jouw afwijzing is verteld. Vooral als je niet overenthousiast was. Het zou namelijk vreemd zijn als ze liever iemand wilden die uitstraalde dat ie niet zo’n zin heeft in de functie toch?

        Ik bedoelde met het puntje eigenlijk dat je je zenuwen niet in de weg moet laten zitten als je echt houdt van het vak/de functie. Zou natuurlijk zonde zijn! Meer een oppeppertje dus ;) Elke werkgever wilt wel horen dat je de functie straks uitvoert omdat je het daadwerkelijk leuk vindt en niet omdat je geen andere vacature kon vinden o.i.d.

        Wel vervelend dat je was afgewezen, veel succes bij een evt volgende sollicitatie!
        x

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.