Door de komst van een kindje, verandert je leven ingrijpend en dat dit verstrekkende gevolgen heeft, is logisch. Dat het van invloed kan zijn op vriendschappen, merk je pas als het zover is. Soms groeien vriendinnen dichter naar elkaar toe, soms groeien ze uit elkaar. En soms verandert er tijdelijk iets omdat je elkaars taal even niet spreekt.

Jonge moeder

Ik was 21 toen ik voor de eerste keer moeder werd, een bewuste keuze, maar super jong nog! Mijn vriendinnen waren over het algemeen met andere dingen bezig. Uitgaan en studeren of werken. En hoewel ze super blij voor me waren, zaten we op dat moment niet in dezelfde levensfase. Ik was bezig met voedingen, poepluiers en fruithapjes. Zij waren aan het reizen, studeren of carrièremaken.

Leven en laten leven

Kinderen krijgen an sich heeft me gelukkig geen echte vriendschappen gekost. Maar vooral de eerste jaren heeft het er wel voor gezorgd dat vriendschap een andere invulling kreeg dan het had. Want zoals ik niet van mijn vriendinnen kon verwachten dat ze zich helemaal konden verplaatsen in mijn momlife. Zo konden zij niet van mij verwachten dat ik nog nachten door kon halen of de vrijheid had om last minute allemaal dingen te ondernemen. En wanneer beide partijen een beetje water bij de wijn doen, gaat dat prima.

Eenzaam

Maar eerlijk is eerlijk, ik heb me in de eerste jaren van het moederschap best wel eens eenzaam gevoeld. Vriendinnen sprak ik sporadisch en ik had eigenlijk weinig mensen om me heen met wie ik het moederschap kon delen. Social media was nog niet echt een ding (12 jaar geleden), mombloggers waren er bij mijn weten niet en het moederschap was niet echt een hip iets. Met een vlaag van jaloezie kan ik nu wel eens kijken naar hoé anders dit nu is. Ik hoef mijn instagram maar te openen en de ene hippe moeder na de andere vliegt over m'n beeldscherm voorbij.

Moederschap vs vriendschap;  erkenning is het sleutelwoord

Inmiddels zijn bijna al mijn vriendinnen ook mama geworden. En daarbij, er zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan met andere moeders, van het schoolplein bijvoorbeeld of via werk.  Erkenning is het sleutelwoord wat betreft moederschap vs vriendschap. Life changes, mensen veranderen (zeker wanneer ze kinderen krijgen!) en relaties veranderen. Erkennen dat dat zo is zonder het te willen veranderen of over te oordelen, is een must in deze.

Iedereen doet het op haar manier en het één is niet beter dan het ander. Erkenning, oprechte interesse, de wil om betrokken te zijn/blijven bij elkaars leven, maar ook de acceptatie dat het gewoon niet altijd gaat… Dat is het voor mij wel zo'n beetje.

Hoe ervaren jullie vriendschap in combinatie met het moederschap?

Gast

Soms krijgen wij aanvragen binnen van lezers om een hun verhaal kwijt te kunnen, deze hebben wij om het herkenbaar te houden onder Gastredactie geplaatst.