Home Health & Food Uitdaging: Groene Maandag, doe jij ook mee?!

Uitdaging: Groene Maandag, doe jij ook mee?!

by Cassandra 20 maart 2017 18 comments
groene maandag hellofresh, quinoasalade

De afgelopen dagen ben ik op een soort groente-ontdekkingsreis geweest met de nieuwe Groene Maandag uitdaging. Wat minder vlees consumeren en wat meer groenten tot mijn voedingspatroon nemen. Eerlijk gezegd vond ik dat nog best lastig en manlief ook, maar het is ons gelukt en ik wil daarmee ook jou meteen uitdagen om mee te doen aan de Groene Maandag uitdaging. Zet samen met ons de eerste stap naar een groener menu:

Nederlanders eten te veel vlees en te weinig groente

Volgens het RIVM (Rijksinstituut van Volksgezondheid) eten Nederlanders veel te weinig groenten en eigenlijk veel te veel vlees. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van de mannen liever nooit meer bier drinkt dan dat zij vlees opgeven? Daar stond ik persoonlijk wel echt van te kijken. Het lijkt er überhaupt op dat mannen grotere vleesliefhebbers zijn dan vrouwen (39%). Vrouwen (maar liefst 68%*) geven overigens liever snoep op dan dat ze nooit meer vlees eten en daar kan ik mij wel in vinden haha!

Wij nederlanders zijn carnivoren, bijna 70%* is gehecht aan een stukje vlees op het bord. Ik ben daar zelf ook één van. Stamppot is toch niet helemaal compleet zonder wat spekjes of een lekkere rookworst, maar we moeten minder vlees eten en wat meer groenten. Dat is beter voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Nu moet je natuurlijk zelf weten of je wel of niet voor minder vlees kiest, maar wij wilden de uitdaging graag aangaan

Onderzoek uitgevoerd door Kantar TNS onder 1.000 respondenten uit naam van HelloFresh. Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar waarbij rekening is gehouden met achtergrond, gezinssituatie, leeftijd, geslacht, sekse, demografische kenmerken en huishoudgrootte. 

groene maandag hellofresh

De Groene Maandag Uitdaging als echte vleesliefhebber

Ik ben een vleesliefhebber. Big time ook. Ik kan een stukje vlees echt heel erg waarderen en zet graag mijn tanden in een biefstukje-, of varkenshaasje. En voor carpaccio kun je mij zelfs wakker maken. Hier in huis wordt er dus iedere dag vlees gegeten. Wat ik opmerk is doordat er vlees op het bord ligt, ik automatisch ook minder groente eet. Vlees is duurder en dit eet ik dan ook liever helemaal op. Als ik dan vol ben, vind ik het lang zo erg niet om wat groente over te slaan dan dat ik een stuk vlees moet weggooien.

Aangezien ik ook altijd wel bezig ben met mijn gewicht en echt wel in mijn achterhoofd weet dat ik wat meer groente zou moeten eten, was de Groene Maandag campagne een leuke uitdaging om aan te gaan. Ik eet namelijk echt nooit vegetarisch.  Voor wat extra inspiratie hebben wij de HelloFresh Veggie box ontvangen met daarin 3 gevarieerde vegetarische gerechten.Deze gerechten worden samengesteld door diëtisten en voldoen aan de Richtlijnen Gezonde Voeding. De producten worden geportioneerd aangeleverd en dit zorgt voor minder voedselverspilling. Handig!

De gerechten die wij hebben klaargemaakt tijdens de Groene Maandag uitdaging:

Voor de Groene Maandag campagne ben ik met de HelloFresh box aan de slag gegaan. Dit zijn de gerechten die wij hebben klaargemaakt uit de box, de recepten van deze gerechten zal ik deze week met jullie delen in een los artikel.

We hebben de taken hier even samen verdeeld. Er ging echt teamwork aan te pas en het was nog gezellig om te doen ook. We hadden een lekker muziekje op de achtergrond op staan en terwijl ik het snijwerk deed, was manlief het kookwerk aan het doen. Ik genoot echt van onze tijd samen en besefte me meteen dat het eigenlijk heel erg lang geleden is dat we samen hebben gekookt en dat ik dit best wel heb gemist.

Alle gerechtjes namen ongeveer 25-35 minuten in beslag. Erg fijn want als werkende ouders heb je ‘s avonds vaak niet echt meer zin om lang in de keuken te staan. Wat ik vooral mooi vind aan deze gerechten is dat ze allemaal family proof zijn en onze dochter zat dus echt flink te eten in de gerechten. Zij vraagt iedere avond om ‘vleesjes’ en bij deze gerechten heeft ze er totaal niet om gevraagd. Wij zijn in elk geval ontzettend blij verrast met deze vegetarische gerechtjes. De keuken rook keer op keer heerlijk en de smaken vielen mij echt mee. Ik heb het vlees totaal niet gemist, dus ik wil deze Groene Maandag uitdaging langer doorzetten binnen ons gezin.

groene maandag hellofresh

 

Daag jezelf uit en doe mee aan Groene Maandag

Wil jij ook wat bewuster met je gezondheid, voeding en het milieu bezig zijn? Doe dan mee met de Groene Maandag campagne. Van 13 maart t/m 14 april daag ik jou uit om samen met ons de eerste stap naar een groener menu te zetten. Doe lekker mee en eet 4 maandagen achter elkaar geen vlees en meer groente. Gewoon één dag in de week. Want één op de vijf Nederlanders geeft toe dat ze best wel wat minder vlees zouden willen eten, maar niet helemaal goed weten hoe ze dit kunnen veranderen in hun patroon. Deze Groene Maandag uitdaging is daarom een leuke manier om daarmee te starten.

Hoe doe je mee? Deel je foto van je groene gerecht op social media met de hashtag #groenemaandag, dan maak je namelijk ook nog eens kans op mooie prijzen van HelloFresh. Leuk!

Tot slot mag ik mijn lieve lezers een discountcode geven waarmee je tot en met 15 april maar liefst 20% korting ontvangt op een HelloFresh proefbox naar keuze. Je kunt kiezen uit de Original-, Veggie-, of Familybox. Zo kun jij ook eens kijken of het concept jou bevalt en krijg je heel veel inspiratie voor lekkere,(vleesloze) gerechten. De kortingscode voor een proefbox (eenmalig en dus geen lidmaatschap): GROENEMAANDAG2017.  De code is eenmalig te gebruiken

groene maandag hellofresh

Tips & Tricks op meer groenten te eten

Vind jij het net als ik moeilijk om meer groenten te eten? Ik heb wat tips & tricks opgezocht om deze uitdaging wat makkelijker te maken, daarnaast ga ik ook proberen om zelf wat meer recepten met jullie te delen de aankomende periode.

  • Begin de dag met een groene smoothie. Je kunt hierin eindeloos variëren en dat maakt het maken van smoothies juist zo leuk. Prop lekker wat groenten en fruit in een blender en shake it!
  • Maak een lekkere ontbijtsalade: Een zachtgekookt ei, wat veldsla, spinazie of wat boerenkool samen met wat avocado stukjes en zonnebloempitten bijvoorbeeld. Heerlijk en je hebt meten uren een verzadigd gevoel!
  • Maak wat vaker verse soepen (dus zonder pakjes en zakjes). Hier wordt er eigenlijk standaard op zondag soep met afgebakken broodjes gegeten. Heerlijke dag om te doen. Bekijk bijvoorbeeld dit recept van Melanie
  • Maak een breakfast burrito: roerei met wat salsa en kaas in een volkoren wrap. Je kunt variëren met de groenten die je toevoegt bijvoorbeeld: ui, paprika, spinazie, etc etc. Ga lekker los en varieer.

Doe jij ook mee met de Groene Maandag uitdaging en heb jij misschien nog lekkere recepten om te delen? Laat het mij dan weten in de reacties of stuur een mail met recept en een foto naar info@momambition.nl. De leukste en lekkerste inzendingen deel ik in een top 5 hier op de site. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HelloFresh

Dit vind je misschien ook leuk

18 comments

Linda 20 maart 2017 at 10:21

Wat goed dat je dit gaat doen, ondanks dat je het nog wat lastig vind. Je zal gaan zien hoeveel mogelijkheden er zijn. Ik eet zeker 2 vegan maaltijden op een dag, en het avondeten wisselt. Ik ben zelf geen echte vleeseter en zelfs mijn huid knapt ervan op (zeker door het laten staan van varkensvlees en melkproducten). Ik vind je initiatief dan ook heel erg goed, succes en eet smakelijk natuurlijk! 🙂

Reply
Cassandra 21 maart 2017 at 08:40

Melk producten probeer ik idd ook te minderen en varkensvlees vermijd ik idd ook zoveel mogelijk. Het liefst gewoon rund of kip, ik merk idd ook dat mijn huid daar enorm van opknapt. Wel knap dat je gewoon tweemaal per dag vegan eet, daar moet ik echt nog naar toe werken haha.

Reply
Linda 20 maart 2017 at 10:23

Wat goed dat je dit gaat doen, ondanks dat je het nog wat lastig vind. Je zal gaan zien hoeveel mogelijkheden er zijn. Ik eet zeker 2 vegan maaltijden op een dag, en het avondeten wisselt. Ik ben zelf geen echte vleeseter en zelfs mijn huid knapt ervan op (zeker door het laten staan van varkensvlees en melkproducten). Ik vind je initiatief dan ook heel erg goed, succes en eet smakelijk natuurlijk! 🙂

Reply
lauramariskadegraaf 20 maart 2017 at 11:46

mooie fotos, het eten ziet er erg lekker uit

Reply
Pauline Grossen 20 maart 2017 at 11:48

Ik eet graag groenten en fruit, voor mij geen probleem dus! Foto’s zijn heel erg mooi.

Reply
Cassandra 21 maart 2017 at 08:39

Dankjewel!

Reply
Jamey Herben 20 maart 2017 at 12:08

Wat goed zeg! Denk alleen niet dat ik bram er voor kan porren whaha

Reply
Cassandra 21 maart 2017 at 08:38

Man hier in huis vond het ook iets minder om te doen haha!

Reply
Tine (@tineathome) 20 maart 2017 at 16:40

Erg leuk concept! Wist helemaal niet dat dit betond maar ik ben er alvast fan van! Ik eet zelf best wel graag vlees maar probeer toch minstens 1 keer per week vlees en vis te schrappen

Reply
Maikel - Maikelsword.com 20 maart 2017 at 19:16

Wat een geweldig idee! Ik ben helemaal voor❤

Reply
SofarsoSabine 20 maart 2017 at 20:04

Nou ik vind dat wel een goed idee! Ik eet meestal sowieso een keer in de week vegetarisch 🙂

Reply
Judith 20 maart 2017 at 20:11

Wat goed zeg! Ik ben daar ooit mee begonnen ook toen ik het op een US site zag, en sindsdien eigenlijk wel elke week vegetarisch. Maar ik laat liever aardappels en rijst staan dan groente

Reply
Cassandra 21 maart 2017 at 08:38

Blegh aardappels vind ik echt niets aan haha! Die laat ik ook liever staan

Reply
Faheem 20 maart 2017 at 21:15

Hi, very good Article.
Thanks for sharing keep up the good work.

Reply
Miryam 21 maart 2017 at 23:13

Super goeie tips en wat goed dat je dit doet. Wij proberen max 3 keer in de week vlees te eten, maar goede alternatieven vind ik lastig. Dus deze inspiratie is heel welkom.

Reply
Marieke Klein | Pure-Happiness 22 maart 2017 at 09:44

Goed idee, doe je goed! Fijne inspiratie! Maandag is bij ons standaard pasta dag 🙂

Reply
Groene Maandag Recept : Quinoasalade met gele biet en avocado | Momambition.nl 23 maart 2017 at 16:01

[…] Gezondheid & Voeding […]

Reply

Geef een reactie