Home LifestyleHealth & FoodRecepten Gebakken sliptong | Recept

Gebakken sliptong | Recept

by Cassandra 17 augustus 2016 4 comments

Afgelopen week heb ik heerlijke gebakken sliptong gemaakt. De vis had ik besteld bij een man in Katwijk. Die krijgt via via de vis geleverd. Ik kon er voor kiezen om de vis te laten schoonmaken, maar dat heb ik toch maar zelf gedaan samen met mijn ouders.

Voor gebakken sliptong hoef je niet veel te doen. Het belangrijkste is de olie die je gebruikt en dat je de vis niet te ver doorbakt. De olie die het beste is om te gebruiken is arachideolie. En dat komt doordat deze olie 200 graden kan worden. Maar een goede vervanger is zonnebloemolie. Het duurt alleen iets langer.

Normaal gesproken bak je vis in de schuur met een vlinder. Dat is een brander speciaal voor vispannen. Maar aangezien ik geen elektra in me schuur heb, heb ik de vis gebakken in me eigen keuken. Met alle ramen open en me afzuigkap aan ging het prima.

Gebakken sliptong

Benodigdheden:

Schoongemaakte sliptong, zout en peper mix, arachideolie of zonnebloemolie, een sneetje brood, aluminiumfolie.

werkwijze:

  • Pak de grootste koekenpan die je heb, en vul die met een flinke laag olie.

  • Zet het gas aan op middelmatig vuur.

Gebakken sliptong

  • Wacht tot de olie warm is en leg er 1 sneetje witbrood in. De bedoeling hiervan is dat het broodje ervoor zorgt dat de vis niet blijft plakken aan de bodem. Dus bak het broodje krokant, en dan kan die de pan uit.

Gebakken sliptong

  • Pak een stukje aluminiumfolie en leg daar 4 of 5 visjes op. En doe de peper en zoutmix op de vis aan allebei de kanten.

  • Dan kan de vis in de pan. Let wel op dat het door de hete olie nogal kan spetteren.

  • Als de vis even heeft gebakken dan kijk je even naar de gebakken kant. Als hij goudbruin is dan kun je de sliptong omdraaien om de andere kant te garen.

Gebakken sliptong

  • Ondertussen pak je een grote schaal (bijvoorbeeld een ovenschaal), zodat daar de gegaarde vis in kan.

  • Scheur ook alvast wat folie af om te gebruiken om over de schaal heen te leggen als de vis erin ligt. Zo blijft de vis lekker warm.

  • Eerste ronde sliptong klaar? Leg ze in de ovenschaal en doe de volgende sliptong en in de pan (vergeet ze niet te kruiden).

Gebakken sliptong

  • Op deze manier ga je door, totdat al je vis gebakken is.

  • Dan is je vis klaar en kan je de tafel dekken.

  • Wil je iets erbij? Dan kan je kiezen voor een paar sneetjes wit of bruin brood, en roomboter.

Tip: toch last van de baklucht? Zet dan een pan water op het fornuis met een flinke scheut schoonmaakazijn. Dat haalt de luchtjes uit je huis.

Eetsmakelijk allemaal, en laat me weten wat jullie van dit gerecht vinden!

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Kleine Prinses 17 augustus 2016 - 13:22

ik eet geen vis, maar lijkt me wel lekker!

Reply
Petra van der Poll 17 augustus 2016 - 21:53

Het is fantastisch lekker 😀

Reply
Irma 22 augustus 2016 - 20:38

En dat eet je natuurlijk, net als hier in Urk, met rijst, boter en suiker! 😉

Reply
Petra van der Poll 23 augustus 2016 - 18:44

Haha nee 😛 wij eten het gewoon zo, zonder alle poespas 😀 we hebben hoogstens een wit broodje erbij.

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.