Home MOM Eerste woordjes van onze 15-maanden dreumes

Eerste woordjes van onze 15-maanden dreumes

by Melanie 12 augustus 2016 6 comments
Eerste woordjes van onze 15-maanden dreumes

Door Melanie – Onze dreumes gaat alweer richting de 16 maanden en ondanks dat hij nog niet het lef heeft om los te lopen, heeft hij al wel heel veel woordjes ontdekt. De eerste woordjes van onze 15-maanden dreumes.

Vroeger, toen ouders met hun kindje aan het kletsen waren, kon ik er écht geen touw aan vastknopen. Hoe kun je nou precies begrijpen wat je dreumes bedoelt? Maar waar nu een ander het geklets van onze dreumes als ‘gebrabbel’ ziet, zijn het voor ons al zijn eerste woordjes. Hij kan al best veel duidelijk maken en klets ons dan ook de oren van ons hoofd. Niet te vergeten de frustratie als we soms toch even wat minder goed begrijpen wat hij bedoelt.

De eerste woordjes van onze 15-maanden dreumes:

 • Tik-taaa(k) = Tja, wat kan ik hierover zeggen. Onze dreumes heeft een klokkenfetisj. Van de kerkklok op de markt, tot het horloge om mijn pols. Alles is tik-taaaaa. En hij zei het eerder dan mama of papa… En bedankt oma met je klokkenliedje.
 • Mama = Geen uitleg nodig
 • Papa = Geen uitleg nodig
 • Mamamamamamama = Mama! Help! Ik heb teveel energie om alleen maar één keer ‘Mama’ te zeggen.
 • Hmmm-ma = oma
 • Bopa = opa
 • Nanáááá = Banaan
 • Baw = Bal. Lees: alles wat rond is. (Afgelopen week liet ik hem even staan, om gauw wat uit het groenteschap te pakken. Vanaf de andere kant hoor ik ineens “Bal, bal!!”. Toen ik omkeek zag ik hem met een meloen in zijn handen, heel enthousiast te zijn.
 • Boe = Vooral nadat wij ‘koetje’ zeggen.
 • Enne = Zijn neefje Jenne
 • Eeeeena = Zijn tante Serena
 • Tink’n = Drinken. En als een échte Tukker slikt ook hij dus de laatste ‘e’ in.
 • Bah = Als hij per ongeluk iets aan zijn handjes heeft of een grote volle beker met Optimel drink over tafel smijt. Ja, da’s inderdaad ‘Bah’… Pfff…
 • Bam! = Als hij z’n vader een enorme harde high-five geeft.
 • Haaaiii! = Als ik ‘s ochtends zijn kamertje binnenkom, of gewoon als hij even aandacht wil en aan mijn benen begint te hangen.
 • Toetoeeiii = Is ‘doeidoei’, erg leuk in combinatie met een enthousiaste zwaaibeweging, waarmee hij zichzelf omver zwaait.
 • Bababaw = Sambabal. Tja… Het is maar wat je een dreumes van 15 maanden leert!

Er zijn een aantal woorden bij die alleen wij nog kunnen verstaan, maar een flink aantal spreken voor zich. En natuurlijk, zoals alle moeder, vind ook ik dat hij er best snel mee is :-).

Had jouw kleintje ook van die grappige ‘klanken’, waarvan jij precies wist wat het betekende?

eerste woordjes

Spelen met de baw!

6 comments

Evelyn 12 augustus 2016 - 07:47

Dat is toch zo leuk hun taaltje. Ik vind het vooral fascinerend hoe ieder kind andere woorden eerst aanleert, zoals je zegt het is maar wat je hen leert. Ik kan niet wachten tot de eerste woordjes uit mijn zoontje zijn mond zullen rollen. Hij is net 9 maand, dus kan nog wel even duren. Af en toe hoor je al mama. Maar bijlange nog niet bewust. Toch maakt mijn hart telkens een sprongetje als ik het hoor!

Reply
Kleine Prinses 12 augustus 2016 - 09:51

lief he!!

Reply
Nicol 12 augustus 2016 - 10:47

En op vakantie al flink aan het oefenen met Ni-col??

Reply
Vlijtig Liesje 12 augustus 2016 - 11:54

Van mijn kinderen is het een tijdje geleden, maar ik had wel bij sommige woorden dat ik alleen wist wat ze bedoelden.

Reply
Birgit 12 augustus 2016 - 14:54

Hahaha als een echte tukker de e inslikken! Jong geleerd is oud gedaan 😉

Reply
Sjoukje - meergeldminderstress.nl 12 augustus 2016 - 17:21

Zo lief, die eerste woordjes! Mijn zoontje zei als eerste “duif” en “auto”. Stadskind he 🙂

Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.