Educatief speelgoed – je kind in groep 3

Als mama én als ex-juf houd ik van educatief speelgoed. Niet om te pushen, maar om spelenderwijs kennis te maken met lezen, schrijven en rekenen. Gelukkig houd Roos er ook heel erg van! Ze heeft echt behoefte aan deze uitdagingen.  Samen kunnen we hier uren mee spelen.

Nu het schooljaar alweer enkele weken bezig is, en Roos is begonnen in groep 3, komen we in de échte wereld van het lezen en schrijven. Hoewel Roos al een jaartje kan lezen, is groep 3 toch wel een dingetje hoor (misschien wel vooral voor mama)! Een grote stap in haar ontwikkeling!

Lees ook: Back to school – nieuwe ronde nieuwe kansen!

Onze top 5 van educatieve spellen:

Ik leer lezen – Deltas

Dit leuke spel ken ik pas onlangs. Roos kreeg het van mijn vriendin voor haar verjaardag.Bij Ik leer lezen zitten 50 opdrachtkaarten met allerlei verschillende opdrachten: samen woordjes lezen, woorden aan plaatjes koppelen, rijmen en zelfs al zinnetjes maken. Niet alleen educatief dus, maar ook ontzettend speels. Vooral de afwisseling maakt het erg leuk. Bovendien oogt het helemaal niet schools. Door het formaat ook ideaal om mee te nemen of in de auto te spelen tijdens een lange rit.

Rompompom Letterkwartet – Zwijsen

Als juf kende ik Rompompom natuurlijk al heel lang. Deze spellen sluiten haarfijn aan bij de methode Veilig Leren Lezen, die op het grootste deel van de basisscholen wordt gebruikt. Op educatief gebied kan dit dus niet meer stuk. Het letterkwartet laat kinderen op een speelse manier kennismaken met letters. Doordat alle letters worden ondersteunt door een plaatje kunnen ook kinderen die nog geen letters kennen dit spel spelen. Groot voordeel aan de Rompompomspellen vind ik, dat dezelfde schrijfwijze en aanpak als op school wordt gebruikt. Op deze manier worden beginnen lezers niet in de war gebracht.

 

Maan Roos Vis Magnetische rekendoos – Zwijsen

Roos heeft al de magnetische rekendoos voor 4-6 jaar. Maar Sinterklaas gaat haar dit jaar ook blij maken met de magnetische rekendoos 6+. (Weet Sinterklaas nog niet, ga ik nog even met hem bekokstoven). De opvolger van de rekendoos voor kleuters heeft hetzelfde principe: een magnetische doos met allerlei cijfermagneetjes en opdrachtkaarten. Het opdrachtvel leg je in de doos en de magneetjes houden het geheel op zijn plek. Op deze manier verlies je geen kleine onderdelen en gaat het niet schuiven. De opdrachtkaarten zijn erg kleurrijk en uitnodigend. Kinderen moeten niet alleen sommetjes maken, maar ook begrippen als groter/kleiner, meer/minder komen aan bod. Roos kon zich uren vermaken met de kleuterdoos. Na december geldt vast hetzelfde voor de 6+ doos.

 

Ik leer schrijven – Playlab

Ken je nog die lichtbakken die op de middelbare school in het tekenlokaal stonden? Ideaal als je iets over wou trekken. De set van ‘Ik leer schrijven’ werkt net zo:  een kleine lichtbak waar je schrijfkaarten op kan leggen. Met een whitebordmarker trekken de kinderen de letters over. Op deze manier leren ze langzaam de letters schrijven. Erg educatief dus, maar vooral erg leuk. Ook omdat er niet alleen lettervellen, maar ook tekenvellen bij zijn. Bovendien veeg je het zo weer uit, dus eigenlijk kan je er alles op tekenen!

Rompompom woordenmaker – Zwijsen

Het toverboekje, zoals hij bij Roos op school wordt genoemd. Voor de juffen onder ons beter bekend als ‘het klikklak-boekje’. Eigenlijk doet hij zijn naam wel eer aan: ‘het toverboekje’.  Van het kennen van een paar letters gaan kinderen in no time naar het lezen van woorden die ze nog nooit hebben gezien. Allemaal dankzij het toverboekje. Ze leren bijvoorbeeld al heel snel het woordje roos (tot groot plezier van mijn dochter Roos). Als je in de woordenmaker ‘oos’ legt kun je er allemaal andere letters voor toveren… en zo kennen ze niet alleen het woordje ‘roos’, maar ook ‘boos, doos, moos, koos, loos, hoos…’. Een gegarandeerde succeservaring! Hoe leuk is dat!

 

 

Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar nieuwe en leuke spellen… welk educatief spel speel jij met je kind?

Dit artikel is niet gesponsord, maar bevat wel affiliate links. Zie onze disclaimer voor meer info!

2 thoughts on “Educatief speelgoed – je kind in groep 3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.