Door Melanie – Een tijd geleden kwam er een discussie over het melden van chronisch ziek zijn tijdens een sollicitatiegesprek, tussen mij en een collega een ‘discussie’ (bij gebrek aan een milder woord) op gang.


Fibromyalgie

Tijdens mijn sollicitatie heb ik niets verteld over mijn fibromyalgie. Dit is gewoonweg niet ter sprake gekomen, omdat ik me op dat moment goed voelde, geen tot weinig pijn had. Daarnaast heeft de fibromyalgie mij nooit in mijn functioneren belemmerd. Ik ben wel eens extra moe, heb wel eens extra veel pijn, maar dit vang ik op na werktijd, door vroeg naar bed te gaan of extra te rusten op mijn vrije dagen.

Chronisch Ziek zijn melden bij een sollicitatie?

Maar hoe zit het eigenlijk? Ben je verplicht dit te melden bij een sollicitatiegesprek? En in hoeverre belemmert je dit in de kans op aangenomen worden?

Persoonlijk ben ik van mening dat het niet gemeld hoeft te worden, zolang het je niet belemmert in de werkzaamheden waarvoor je solliciteert. Daarbij, op het moment dat je het dan wel meldt zou de werkgever kunnen denken dat het erger is dan je zegt, omdat je het noemenswaardig genoeg vond om tijdens een sollicitatiegesprek te melden.

Afhankelijk van je werkervaring en eerste indruk is een chronische ziekte zeker een afweging voor een potentiële werkgever. Ik denk niet dat dat wil zeggen dat je daarmee direct wordt afgeschreven, maar ik denk zeker dat het mee wordt genomen in de afweging. Dat wil zeggen dat, op het moment dat er iemand met dezelfde kwaliteiten komt solliciteren, die niét chronisch ziek is, diegene de voorkeur zal krijgen in de procedure.

Ik weet wat chronisch ziek zijn is, maar ik zou denk ik dezelfde afweging maken. Al met al blijft het een lastige kwestie, en zolang mijn fibromyalgie zo stabiel is (het gaat best goed), zou ik het ook in eventuele toekomstige gesprekken niet vermelden. Wel ben ik er open over. Op het moment dat erom gevraagd wordt, zal ik er absoluut niet over liegen.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hierin staan. Hebben jullie hier ervaring mee?

Melanie

~~ Stay real, stay loyal or stay away ~~