‘Kijk in de lucht, kijk naar de zee, waar je ook zult lopen ja, ik loop met je mee’ zingt Marco Borsato in zijn bekende lied ‘Afscheid nemen bestaat niet’. Het lied wat mij nog steeds kippenvel bezorgt als ik het hoor want de tekst blijft, na al die jaren nog steeds binnenkomen. Afscheid nemen bij overlijden, hoe kijk jij daar tegen aan? En wat geef jij je dierbaren mee? 

Want zoals Marco Borsato het zingt, zo kijk ik er ook daadwerkelijk tegen aan. Afscheid nemen bestaat niet. Lichamelijk zal ik straks niet meer op de aarde zijn, je weet wel, als ik oud en seniel ben. Als het tijd is om te gaan. Maar afscheid nemen doe ik niet. Wat ik wel doe is het leven vieren, maar soms toch stil staan bij het feit dat ik er eens op een dag niet meer zal zijn. Fysiek.

Wat geef jij je dierbaren mee? Hoe laat jij hen afscheid nemen?

Heb jij ooit wel eens nagedacht over wat je zou zeggen als je daar straks ligt. Opgebaard in je kist, liggend voor al die dierbare mensen die jou hebben gekend. Die lieve mensen die ontzettend verdrietig zijn dat jij er niet bent. Wat wil je dan meegeven? Wat wil je ze nalaten? Hoe ga jij afscheid nemen? Ik persoonlijk wil mijn dierbaren meegeven dat ze moeten genieten. Het leven moeten vieren. Want het leven is een feestje. Het leven is ondanks een boel hobbels en obstakels, ontzettend prachtig. Het leven geeft leven, het geeft liefde, vriendschappen en familie. Dé dingen waar ik als mens ontzettend gelukkig van word.

Maar ik wil ze ook meegeven dat afscheid nemen mag, op hun manier, waarbij ik ze een paar kleine handvaten geef met o.a. zelfgekozen muziek. Het liefst plan ik alles tot in de puntjes. Want ja, zoals jullie weten ben ik nou eenmaal een planfreak, een controlefreak en yup, een lijstjes meisje. Maar dit doe ik niet voor mijzelf. Dit doe ik voor mijn achterban. Mijn man, mijn dochter, mijn ouders, mijn familie en dierbare vrienden. Zij zijn de toegewezen personen om mijn uitvaart te regelen.

Je uitvaart regelen doe je voor je dierbaren, want afscheid nemen is al moeilijk genoeg

Het enige wat mijn man dan nog hoeft te doen, als hij mij overleeft want hij zegt dat hij eerder gaat, is het boekwerk overdragen aan de uitvaartmensen. Want hij moet rouwen, hij moet ook die tijd en ruimte krijgen. Ik wil hem of dochter toch helemaal niet belasten met al het regelwerk van het uitzoeken van een kist en welke bloemen daar dan op moeten komen. Het zetten van een advertentie in de krant of welke muziek daarbij zou passen. Dit en alle andere vraagstukken die bij een uitvaart komen kijken. Nee hoor, laat mij maar plannen. Tot in de puntjes. En daarbij heb ik ook rekening gehouden met fluctuerende prijzen en dus mijn polis iets hoger laten zetten. Het laatste wat ik wil is een rouwende familie achterlaten met financiële problemen.

Afscheid nemen doormiddel van Muziek

Voor mij is het heel erg simpel. Ik neem afscheid doormiddel van muziek. Iedereen die mij kent weet dat muziek mij diep emotioneert. Door melodie, door tekst. Ik kan ontzettend happy worden van muziek, maar ik kan ook echt keihard janken. Soms al bij het horen van de eerste tonen. Ik heb een tijdje terug al nummers geselecteerd voor een aantal dierbaren, gewoon omdat ik de tekst zo goed vind passen.

Ik ben een groot fan van Marco Borsato. Dat heb ik eigenlijk nooit zo openlijk op mijn blog verteld, maar echte kenners weten het. Mijn muziek keuze is überhaupt heel breed. Dat is wellicht wel een typische kenmerk van mij. Van indie volk tot stevige rap, maar ook RnB en Nederlandstalig en Golden Oldies als The Beatles en Golden Earring. Muziek = leven. Voor mij.

Afscheid nemen bestaat niet, is één van de nummers die ik zal laten draaien op mijn uitvaart. Deze is speciaal voor mijn muisje, mijn meisje: Leia. Heel cliché misschien. Maar hij is zo mooi. En vooral omdat ik haar wil meegeven, dat ik niet zal gaan, dat ik er altijd ben, ook al ben ik fysiek niet meer in staat om haar te knuffelen. Al lig ik dan onder de zoden, ik ben er. Altijd. Kijk omhoog en fluister naar de sterren, ik zal je helpen je weg te vinden als je het moeilijk hebt liefste meisje.

Ook voor haar, maar ook voor mijn man : Guus Meeuwis met Jij bent de liefde en Kygo – Stargazing (video hierboven).

Matt Simons – Take me to the water. De eerste keer dat ik dit nummer hoorde, barste ik meteen in tranen uit en wist ik direct dat ik deze wilde draaien op mijn uitvaart. Dat is een gevoel. Een gevoel die ik niet heel goed op papier krijg moet ik je bekennen. Luister zelf maar. De perfecte manier van afscheid nemen.

Aan mijn man, mijn rots in de branding: The Book of Love van Gavin James, maar ook Ed Sheeran met Photograph.

Aan mijn grootste liefdes, mijn universum en koninkrijk

“Lieve man, lieve Leia, mijn hartjes. Ik zorg dat alles klaar ligt tegen die tijd inclusief alle wachtwoorden van bijvoorbeeld mijn telefoon en social media kanalen. Dat zijn kleine zaken waar ik nu al mee bezig ben. De bloemen, het muziek, de gastenlijst, laat ik mij cremeren of wil ik toch liever worden begraven? Dit moeten we toch nog even samen bespreken lieverd en ik weet dat je dat niet leuk vind om te doen, maar het moet. Voor jou, voor mij maar vooral voor onze Leia. Ze zal je nodig hebben tegen die tijd. En jij haar. Laat haar tegen die tijd nog eens mijn brief aan haar lezen die ik schreef voor haar eerste verjaardag. Ik hoop dat ze er kracht uit kan halen. 

En het laatste wat ik natuurlijk wil is jullie, mijn gezin achterlaten met dit soort nare vragen, dus ik zorg dat ik dit fix. Voor jullie. Dan kunnen jullie rouwen, elkaar steunen en afscheid nemen. Ik hoef je niet te vertellen dat je goed voor Leia moet zorgen, want je bent de meest fantastische vader die er bestaat, dus dat loopt wel los. Maar vergeet mij niet. Ik ken jou, als je sterk wilt zijn stop je gevoelens weg. Doe dat niet. Geef je er alsjeblieft aan over. Ik neem geen afscheid, ik ben er. Altijd. Voor jou. Voor Leia. Mijn alles. Mijn grootste liefdes. Jullie zijn mijn universum en mijn koninkrijk.”

Waarom de dood en afscheid nemen openlijk besproken moet worden…

Nu vraag je je misschien af, joh Cass waarom spreek je zo openlijk over de dood? Over afscheid nemen. Je bent zo jong en  het is zo’n beladen onderwerp. Ik weet het lieve mensen. Maar het is wel iets wat bij het leven hoort. Waarom zouden we daar niet gezamenlijk openlijk over praten? En het juist ombuigen tot iets moois. Het is wellicht een reality check, een dierbare verliezen is ALTIJD moeilijk en afscheid nemen is altijd K. Maar ik hoop jullie juist te kunnen inspireren en wellicht aan te zetten tot actie. Actie ondernemen als het gaat om het regelen van je uitvaart, zodat ook jij jouw achterban kunt laten rouwen tegen die tijd. Dat ze niet voor moeilijke keuzes komen te staan zoals het bedenken van welke outfit ze je moeten aantrekken, welke muziek er gedraaid moet worden etc. Maar dat ze rustig afscheid kunnen nemen.

Afscheid nemen wordt gewoon niet goed genoeg voorbereid. Juist door na te denken over de juiste uitvaartverzekering en een passend afscheid kun jij je dierbare nabestaanden de zorg uit handen nemen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Monuta om jullie bewuster te maken over het voorbereiden van je uitvaart.

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme