De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit deze generatie. Ik was een jaar of 13 toen de eerste mobiele telefoons kwamen. Toen ik 18 was had ik mijn eerste mobiele telefoon, zo’n grote hippe swing in de kleur geel, kennen jullie ze nog? Je kocht dan een pakketje met een prepaid kaart. Abonnementen waren toen alleen voor zakenmensen en zo onbetaalbaar. Ik was een jaar of 25 toen ik mijn eerste mobiele abonnement afsloot. Wat is er in relatief korte tijd veel veranderd. Nu is er zoveel aanbod. Abonnementen met telefoon, met cadeau’s. Sim only abonnementen.

Wanneer een abonnement voor mijn kind?

Steeds meer zie je kinderen al met een mobiel rondlopen. De leeftijdsgrens lijkt ook naar beneden te gaan van wanneer iemand een mobiel heeft. Maar wanneer is nu het juiste moment voor een abonnement? Met welke leeftijd? Hoe kies je het juiste abonnement voor je kind? Ik zou het nu bijvoorbeeld al handig vinden om een goedkoop abonnement te hebben op de gps horloge van onze jongste. Dan verloopt niet elke keer het mobiele nummer omdat ik het niet op tijd opgewaardeerd heb. In mijn omgeving zie ik vooral dat wanneer de kinderen naar de brugklas gaan ze een sim only abonnement krijgen. Tijdens de route van huis naar school is er immers geen wifi, en het is fijn als ze ook kunnen bellen in geval van nood.

Onze situatie

In mijn eigen situatie is het voor onze jongens moeilijk om te bellen, met name in verband met de verstaanbaarheid aangezien ze horen met een Cochleat implantaat. Ze horen het gewoon allemaal niet zo goed aan en door de telefoon heen. Om die reden hebben wij een oude mobiel die we als thuis mobiel gebruiken. Vinz kan op die manier langzaam al met whatsapp leren omgaan. Hij krijgt straks ook een leeftijd dat hij niet meer mee wil naar bijv de winkel.

Als ik even snel iets wil halen en hij even alleen thuis wil blijven. Ik vind het dan wel een fijne gedachte dat hij me kan bereiken mocht dit nodig zijn. Voor nu heeft hij daarvoor nog geen abonnement nodig, omdat er thuis wifi is. Maar was als hij straks zelfstandig op pad gaat? Wij hebben er zelf geen leeftijd voor in gedachte. Ik denk zelf dat je puur moet kijken naar de situatie. Wat je zelf als ouders wil. Wat het kind aan verantwoordelijkheid aan kan.

Sim Only Abonnement of een abonnement met telefoon?

Bovenstaande zorgde ervoor dat ik voor mezelf een wat dingen op een rijtje ging zetten. Gewoon puur om te kijken of er ook goedkope abonnementen bestaan voor bijvoorbeeld in een gps horloge. De abonnementen inclusief telefoon vind ik gewoon te duur. Die vind ik voor mezelf al te duur. Je betaalt in mijn ogen meer voor de telefoon dan daadwerkelijk voor het abonnement. Wij hebben hier in huis alleen sim only abonnementen. De telefoons kopen wij vaak tweedehands en daarna gaan we sim only vergelijken. De site laat een duidelijk overzicht zien van de kosten bij de diverse aanbieders en ik ben sowieso wel iemand die graag eerst vergelijkt voordat ze overgaat tot aankoop.

Mijn partner heeft sinds dit jaar een sim only abonnement Simyo. Hij heeft een goede bereikbaarheid. Dat is hier wel eens een probleem, wij wonen net in zo’n tussengebied.  Zelf heb ik destijds een andere aanbieder gekozen, maar we hebben beide dezelfde bundel. Alleen betaald mijn partner een stuk minder per maand als mij.

Voor ons duurt het nog even voordat we daadwerkelijk een abonnement voor de jongens gaan afsluiten. Ik zou zelf ook nog niet weten op welke leeftijd. Wat ik wel weet is dat ze een sim only abonnement krijgen tegen die tijd. Puur vanwege het verschil in de maandelijkse kosten en het feit dat ik van mening ben dat ze zelf mogen sparen voor hun eigen mobiel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Simyo om met jullie te kunnen sparren over mobiele abonnementen voor kinderen. Hoe sta jij hierin? Met welke leeftijd hadden jullie je eerste mobiele abonnement? En Hebben jullie kinderen een mobiel met een abonnement? Klets gezellig met ons mee in de reacties, we zijn oprecht geïnteresseerd hoe jullie hierin staan. 

 

Gast

Soms krijgen wij aanvragen binnen van lezers om een hun verhaal kwijt te kunnen, deze hebben wij om het herkenbaar te houden onder Gastredactie geplaatst.