Wanneer je afscheid moet nemen van je kindje

Wanneer je afscheid moet nemen van je kindje – De specialisten hebben alles gedaan wat ze konden en je kleintje heeft gevochten als de beste. Daar sta je, met lege handen. Thuis blijft de wieg leeg. De babykamer die vol geluidjes had moeten zijn blijft stil. Niemand om je liefde aan te geven. Geen roze wolk met een lief klein baby’tje. Je grootste nachtmerrie is werkelijkheid geworden. Je bent je pasgeboren kindje verloren. En nu? 

Het vertrouwen is weg

Je wereld staat op zijn kop. Je weet niet meer wat je moet voelen. Het vertrouwen in het leven ben je kwijt. Een deel van je toekomst gaat verloren. Je zal je kindje nooit zien ontwikkelen en opgroeien. Je valt in een groot, donker gat en van mensen om je heen krijg je veel onbegrip. Je kindje heeft immers maar kort bestaan. Maar voor jou voelt dit heel anders. Samen met je partner heb je samen gedroomd over de toekomst met dit kindje. Overleeft jullie relatie dit verlies? Om samen te kunnen overleven dienen jullie te rouwen. Voor ouders met vlinderkindjes bestaat de Vereniging Ouders van een overleden kind (www.vook.nl)

Ik kan mij goed voorstellen dat je niet meer helder kunt nadenken wanneer je je kindje levenloos in je armen hebt liggen. Misschien duurt het nog een paar dagen voordat je kindje wordt gecremeerd of begraven, misschien is het moment ook heel erg dichtbij. Het is in elk geval, in beide gevallen, belangrijk dat je op een goede manier afscheid neemt van je kindje. Je kunt dit namelijk nooit meer overdoen. Omdat ik goed kan begrijpen dat je op zo’n moment het idee hebt dat alles als een film aan je voorbij gaat, heb ik een aantal ideeën verzameld, het woord “tips” vind ik in deze situatie nogal ongepast en daarom heb ik gekozen voor ideeën. Natuurlijk kan het zo zijn dat niet alle ideeën je aanspreken, het afscheid nemen is ten slotte een zeer persoonlijke kwestie.

Wanneer je afscheid moet nemen van je kindje

Wat je kunt doen wanneer je afscheid moet nemen van je kindje

Vasthouden en knuffelen

Voor het verwerken van je verdriet is het belangrijk om je kindje te zien en vast te houden. Bekijk je kindje uitgebreid. Neem de tijd om elk detail goed te laten doordringen. Kijk naar dat schattige neusje of die lieve oortjes. Tel teentjes en vingertjes. Het zijn de laatste momenten samen met je kindje, knuffel hem en houdt hem lekker tegen je aan. Geef hem kleine kusjes. Probeer ondanks het immense verdriet toch een beetje te genieten van dit moment.

De laatste verzorging

De laatste zorg en verzorging bieden aan je vlindertje is erg ingrijpend, maar voor jou als ouder belangrijk om zelf te doen. Wanneer je dit heel erg moeilijk vindt, kun je hulp krijgen van een uitvaartondernemer. Je kunt er ook voor kiezen om het volledig uit te besteden. Ga je de zorg zelf of gedeeltelijk op je nemen? Probeer dan zoveel mogelijk handelingen te doen die je ook had gedaan als je baby nog had geleefd. Praat tegen hem tijdens het wassen en smeer hem lekker in met babyolie. Kleed hem vervolgens aan en voer, indien gewenst, religieuze handelingen uit. Je kunt je kindje zijn eigen kleertjes aan doen en een knuffeltje of speeltje bij hem neerleggen.

Opbaring: thuis of niet?

Het lijkt misschien griezelig, je kindje thuis laten opbaren, maar het kan heel erg heilzaam en vertrouwd zijn. Het voordeel hiervan is dat je je kindje lekker dicht bij je hebt, zodat jullie nog wat tijd samen kunnen doorbrengen. Ook familie en vrienden kunnen eventueel, als jullie dit willen, afscheid komen nemen van jullie vlindertje. Je kunt foto’s maken, naar hem kijken, hem aanraken etc.

Wanneer je afscheid moet nemen van je kindje

Hand of voet afdrukken

Maak inktafdrukken of gipsafdrukken van de handjes en voetjes. Dit kan je heel eenvoudig doen met elke water oplosbare verf die voor handen is. Je kunt in een later stadium deze afdrukken inlijsten en ophangen. Ook zijn de afdrukken eventueel te gebruiken voor een annonce kaartje. Deze afdrukken worden door veel ouders ervaren als een kostbare herinnering.

Foto’s

Wanneer je afscheid moet nemen van je kindje is het maken van foto’s ontzettend belangrijk.. Op het moment zelf denk je waarschijnlijk dat je er nooit naar zult kijken omdat het teveel pijn doet. Of misschien staat de hele foto gedachte je nu helemaal niet aan. Maar voor dit vlindertje komt er helaas geen ‘later’ dus dit moment is alles wat je hebt om vast te leggen. Zorg er dus nu voor dat je er later geen spijt van krijgt. De tijd om mooie foto’s te maken is zeer beperkt. De huid kan in de loop van de dagen gaan verkleuren, verweken of zelfs een klein beetje loslaten.

Op zo’n moment zijn zwartwit foto’s vaak mooier dan kleurenfoto’s. Voor het maken van foto’s kun je contact opnemen met de Stichting Earlybirds Fotografie. Zij verzorgen kosteloos een reportage van vlinderkindjes waarvan de zwangerschap tot 24 weken heeft geduurd. Daarnaast kunt u een beroep doen op stichting “Make a Memory“, zij fotograferen kinderen vanaf 24 weken tot 16 jaar die zijn overleden of zullen sterven. Dit kan gebeuren in het ziekenhuis, verzorgingshuis of thuis en is kosteloos voor de ouders.

Memorie box : Bewaren, bewaren, bewaren

Probeer zoveel mogelijk spulletjes te bewaren van je kindje. Maak bijvoorbeeld een memoriebox met allerlei aandenken. Denk bijvoorbeeld aan de sokjes die hij heeft gedragen of het mutsje.. Het navelklemmetje, zijn naambandje, zijn eerst gekregen knuffeltje en kleertjes die hij misschien heeft gedragen, een flesje met speen, een luiertje, alles wat tastbaar maakt dat hij heeft bestaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken voor Assieraden, je kunt deze dragen, maar je kunt ook kiezen voor een mini urn met bijvoorbeeld een elfje erop. Er bestaan ook fotolijsten met een urn erbij in verwerkt. Op deze manier heb je je kleintje altijd dichtbij.

Memorie boek:

Ter aanvulling van de memorie box kun je een een boek maken waarin je bijvoorbeeld het medische dossier bewaard, de ontvangen kaartjes, foto’s en het naamkaartje, hand of voetafdrukken, een dagboek die je gedurende deze periode hebt bijgehouden. Iets wat ik wel aanraad omdat deze periode als een waas aan je voorbij zal gaan.

lees ook: hoe te gedragen en kleden op een uitvaart

Eigen plekje

Het is belangrijk dat je kindje een eigen plekje krijgt binnen jouw leven, een eigen naam, een eigen identiteit. Praat met familie, vrienden of andere dierbaren. Deel je verdriet. Ook zij hebben verdriet en willen dit met je delen, en je steunen. Noem je kindje bij zijn naam en maak hem onderdeel van je leven.

Ik hoop dat je/jullie iets hebben aan mijn ideeën.Mocht je mooie aanvullingen hebben dan hoor ik ze graag. Voor meer informatie omtrent kistjes of urnen verwijs ik je door naar Prematuurkistje.nl Zij zijn gespecialiseerd in uitvaartproducten voor overleden kindjes.

Het is een moeilijk onderwerp, maar ik hoop dat ik wat tips heb kunnen geven. Dit artikel is geen samenwerking, maar gewoon om ouders een hart onder de riem te steken die hun kinderen zijn verloren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.