Het is al jaren een grote droom van mij om een eigen bedrijfje op te starten. De ambitie is er, maar alleen ambitie is natuurlijk niet genoeg. Van bloggen mijn werk maken is mijn grootste droom. Maar welke stappen moet ik door om zelfstandig ondernemer te kunnen worden? Wat komt er allemaal kijken bij het ondernemerschap en hoe dek ik mijzelf een beetje in aangezien een eigen onderneming toch wel een flink risico is..

Kan ik van van bloggen mijn werk maken?

Je ziet het steeds meer; bloggers die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven en daarmee dus officieel freelancer/zzp-er zijn in de zin van teksten schrijven. Ik kan wel zeggen dat mijn blog inmiddels een uit de hand gelopen hobby is geworden en ja daar verdien ik af en toe een paar centen mee, maar het is geen vetpot. Helemaal niet als je kijkt wat voor werk er tegenover staat. Het is namelijk niet gewoon even simpel een tekstje schrijven, maar ook research plegen, denken aan de technische dingen om bijvoorbeeld Google te vriend te houden, en dan nog planning! Alles valt of staat met een goede planning. Het bijverdienen is in elk geval een mooie bijkomstigheid om bijvoorbeeld mijn site in de lucht te houden. Maar echt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ben ik (nog) niet.

Van bloggen mijn werk maken zou voor mij absoluut geen straf zijn. Ik heb altijd al de droom gehad om een eigen magazine te hebben. Maar de papieren versies verdwijnen helaas steeds meer en maken plaats voor online magazines. Zo is ook Momambition.nl ontstaan. Daarnaast kan ik gewoon lekker thuis blijven bij mijn dochter en dat scheelt uiteraard ook in de kosten qua opvang. Nu durf ik persoonlijk die stap nog niet helemaal te zetten. Wel heb ik mij flink verdiept in het zelfstandig ondernemen. Zodat ik, wanneer ik de stap kan en durf te nemen, weet wat mij te doen staat. Een paar van deze dingen wilde ik toch graag met jullie delen; 

KVK – Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Ben je klaar voor de officiële start van je bedrijf? Dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je je hebt ingeschreven, heb je ook meteen je aanmelding bij de Belastingdienst geregeld. Je krijgt automatisch een BTW-nummer. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost ongeveer €50,- en doe je hier

AOV – Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wist je dat maar liefst 78% van de zzp-ers helemaal niets heeft geregeld omtrent arbeidsongeschiktheid? Dat is shockend veel als je het mij vraagt. In totaal raakt zo’n 10% van de zelfstandig ondernemers arbeidsongeschikt. En wat gebeurt er dan? Daar wil je als ondernemer natuurlijk liever niet over na denken. Maar soms kunnen dingen gewoon heel anders lopen dan verwacht en dan zit je dus echt met de gebakken peren. Want als jij niet meer kunt werken als ondernemer, dan komt er ook niet genoeg geld binnen om de mondjes thuis te voeden. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan zeker iets handigs om af te sluiten! Doe bijvoorbeeld de AOV check via Allianz om te kijken wat voor jou handig en noodzakelijk is.

Pensioen

Wanneer je in loondienst werk bouw je automatisch pensioen op, als zelfstandig ondernemer verschilt dit nog wel eens. Als zzp-er heb je in elk geval (net als iedereen) recht op het AOW, de Algemene Ouderdomswet, maar het is algemeen bekend dat dit geen vetpot is. Je dient daarom zelf een aanvullend pensioen te regelen en daar zijn verschillende mogelijkheden in en het is uiteraard verstandig om je hier goed in te verdiepen. Wil je tips? kijk dan even op ondernemersplein.

Uiteraard zijn er nog veeeeeeel meer dingen om over na te denken voor je je eigen onderneming start. Want hoe zit het bijvoorbeeld als je zwanger raakt? En een rechtsbijstand verzekering is ook iets waar je in dient te verdiepen. En wat dacht van boekhouden, er zijn zoveel programma’s en soorten software op de markt. Eenvoudig gratis de beste boekhoudprogramma’s vergelijken kan gelukkig wel!. Helpt je weer even op weg. Voor nu hou ik het eerst zo, als een hobby, want dat is het ook gewoon. Een uit de hand gelopen hobby waar ik ontzettend veel voldoening uit haal dankzij jullie, mijn lezers en jullie reacties.

Wat zou jij als eigen onderneming willen hebben?

Cassandra

Foundingmom & Hoofdredacteur van Momambition.nl & InteriorQueen.nl | 31 | Mama van Leia | Vrouw van Marco | Managementassistente | Wannabe Fitmom | Workaholic | Beauty & Fashion Addict | Social Media Verslaafd | Zelfspot & Sarcasme